Yttre och inre bringfäste av nöt
Bringfästet är en del av den tunna muskeln som kallas för mellangärdet och som sitter innanför och under revbenen på nötdjuret. Den kan delas upp i inre och yttre bringfäste. På engelska kallas yttre bringfästet för outside skirt. På spanska kallas det för ”faja” (bälte).
Tillagning
Ett vanligt tillagningssätt i det mexikanska köket är att skära det bringfästet i strimlor, ”fajitas” (små bälten) och steka det ihop med lök och kryddor. Köttet är smakrikt med långa muskelfibrer och kan även stekas eller grillas helt, på samma sätt som flankstek. Man kan även tillaga bringfästet under längre tid på låg värme, i gryta eller ugn till det är mjukt.
Vid bräsering i gryta kan man krydda och rulla ihop den platta styckningsdetaljen och binda samman den med ett steksnöre. När man skär upp steken är det viktigt att skära tvärs över muskelfibrerna, om man skär längs med fibrerna så blir det mer tuggmotstånd.
I butiken
Yttre och inre bringfäste kan specialbeställas i butiker med manuell köttdisk. Portionsvikt/inköpsmängd: Beräkna 125 gram kött per person till varmrätter.
Alla styckningsdetaljer av nöt
Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat