Koreanskt, texmex och långkok på nya styckningsdetaljer av nöt

Nu finns recept till alla de nya detaljerna av nötkött som lanserades i höstas. Låt dig inspireras av 14 recept och prova till exempel grillad revbensstek på koreanska eller grillat rostlock med chimichurri.

I höstas lanserade Svenskt kött uppdaterade styckningsscheman, med nya detaljer inspirerade av hur andra länder styckar och även med inälvor, fett och ben.

Här är recept för alla nya detaljer av nötkött. Recepten har hämtat inspiration från både internationella influenser och svensk husmanskost.

Galbi – grillad revbensstek på koreanska

Revbensstek eller shortribs är en fantastisk detalj att grilla. Marinera den först, gärna som man gör i Korea, för att det ska bli mört och smakrikt.

Revbensstek kan även förkokas i kryddig lag tills köttet är mjukt och sedan läggas på grillen. Det är ett bra sätt att förbereda köttet på om man är många. Då vet man att köttet är genomstekt/genomkokt och det ska bara få en läcker yta på grillen. Till receptet

Grillat rostlock (picanha) med chimichurri

Det här är en detalj som används mycket i Sydamerika och passar utmärkt på grillen. Till receptet

Grytstekt bringa med ben, potatisstomp, sås och smörsvängda betor

När man tillagar kött med benet kvar så blir det mer smak på köttet. Allra helst när tillagningstiden är lång, som här. Till receptet

Barbeque beef brisket (pulled bringspets)

Har du gjort pulled pork några gånger nu så är det dags att testa pulled beef brisket. Ett smakrikt nötkött som blir så mört av den långa tillagningen att det faller isär. Perfekt att lägga mellan hamburgerbröd eller dubbla, grillade brödskivor. Till receptet

Marinerad, grillad kållapp, rödvinssås, varm broccolisallad

Kållapp är en detalj som är fin att grilla. Låt den vila några minuter på en skärbräda efter grillningen och skär den sedan i skivor tvärsöver muskeltrådarna. Skär man längs med trådarna (vilket är lätt gjort om man skär kållappen som en limpa, från den ena änden till den andra alltså) blir köttet segt och inte alls lika bra. Till receptet

Fajitas på marinerat mellangärde

Fajitas/mellangärde är originalet, alltså den styckningsdetalj som används i texmex-köket. Det är lika viktigt här att skära köttet mot muskeltrådarna och inte längs med. Till receptet

Gå till alla 14 nya nötköttsrecept!

Nya detaljer på styckningsschema

Styckningsschemana utgår på klassiskt vis från djurkroppens anatomi och adderar sedan styckningsdetaljerna. Kunskapen om var detaljerna sitter gör det lättare att förstå deras egenskaper för tillagning. Kolla in fakta om de nya detaljerna här:

Aktuellt

Blir man sjuk av kött?

Blir man sjuk av kött?

Hur ska man tolka forskningsrapporter kopplat till livsmedel och hälsa? Kan man verkligen säga att man blir sjuk av kött?

Järn från vegetabilier tas upp lika lätt som järn från kött

Är järnbrist vanligt?

Var tredje tjej i gymnasieåldern och var fjärde kvinna i fertil ålder har tecken på järnbrist. Trötthet och yrsel är vanliga symtom.

Har vi ändrat vad vi äter?

Har vi ändrat vad vi äter?

Januari är ofta en nystart och många vill äta bättre. Men hur har vi ändrat vad vi äter de senaste 50 åren?

Varför äter vi gris i Sverige?

Varför äter vi gris i Sverige?  

I Svenskt Kötts nya film svarar Richard Tellström på frågan ”varför äter vi gris i Sverige”? Tillsammans med Johanna Westman berättar han om grisens historia.

Rulla till toppen