I höstas lanserade Svenskt kött uppdaterade styckningsscheman, med nya detaljer inspirerade av hur andra länder styckar och även med inälvor, fett och ben.
Här är recept för alla nya detaljer av nötkött. Recepten har hämtat inspiration från både internationella influenser och svensk husmanskost.
Galbi – grillad revbensstek på koreanska
Revbensstek eller shortribs är en fantastisk detalj att grilla. Marinera den först, gärna som man gör i Korea, för att det ska bli mört och smakrikt.
Revbensstek kan även förkokas i kryddig lag tills köttet är mjukt och sedan läggas på grillen. Det är ett bra sätt att förbereda köttet på om man är många. Då vet man att köttet är genomstekt/genomkokt och det ska bara få en läcker yta på grillen. Till receptet
Grillat rostlock (picanha) med chimichurri
Det här är en detalj som används mycket i Sydamerika och passar utmärkt på grillen. Till receptet
Grytstekt bringa med ben, potatisstomp, sås och smörsvängda betor
När man tillagar kött med benet kvar så blir det mer smak på köttet. Allra helst när tillagningstiden är lång, som här. Till receptet
Barbeque beef brisket (pulled bringspets)
Har du gjort pulled pork några gånger nu så är det dags att testa pulled beef brisket. Ett smakrikt nötkött som blir så mört av den långa tillagningen att det faller isär. Perfekt att lägga mellan hamburgerbröd eller dubbla, grillade brödskivor. Till receptet
Marinerad, grillad kållapp, rödvinssås, varm broccolisallad
Kållapp är en detalj som är fin att grilla. Låt den vila några minuter på en skärbräda efter grillningen och skär den sedan i skivor tvärsöver muskeltrådarna. Skär man längs med trådarna (vilket är lätt gjort om man skär kållappen som en limpa, från den ena änden till den andra alltså) blir köttet segt och inte alls lika bra. Till receptet
Fajitas på marinerat mellangärde
Fajitas/mellangärde är originalet, alltså den styckningsdetalj som används i texmex-köket. Det är lika viktigt här att skära köttet mot muskeltrådarna och inte längs med. Till receptet
Gå till alla 14 nya nötköttsrecept!
Nya detaljer på styckningsschema
Styckningsschemana utgår på klassiskt vis från djurkroppens anatomi och adderar sedan styckningsdetaljerna. Kunskapen om var detaljerna sitter gör det lättare att förstå deras egenskaper för tillagning. Kolla in fakta om de nya detaljerna här: