Flankstek teriyaki med nudel och grönsakswok

Flankstek teriyaki med nudel och grönsakswok

Till detta recept på flankstek teriyaki väljer du själv om du vill prova att laga egen teriyakisås till flanksteken eller om du köper färdig på flaska. Passa gärna på att göra lite extra flankstek när du ändå värmer ugnen. Den kan du använda till att vända ner i en pastarätt eller som smörgåspålägg. 

Ingredienser

4 personer

350 g flankstek
1 msk rapsolja
¾ dl teriyakisås  

Du behöver också:
ugnssäker form 

Teriyakisås, 3 dl:
1 vitlöksklyfta, finriven
2 cm färsk ingefära, finriven
1 dl råsocker
1 dl japansk soja
1 dl vatten
1 ½ msk risvinäger
1 ½ tsk majsstärkelse 

Grönsakswok:
300 g äggnudlar
2 morötter, i stavar
250 g champinjoner, i kvartar
400 g broccoli, i buketter
2 msk rapsolja
¾ dl teriyakisås 

Till servering: 
2 salladslökar, tunt skurna
2 msk rostade sesamfrön 
½ kruka färsk koriander, grovhackad
1 ½ dl teriyakisås 

Gör så här

Värm ugnen till 125°Ta ut flanksteken ur kylen så den är rumstempererad. 

Så här gör du egen teriyakisås: Lägg samtliga ingredienser i en liten kastrull. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud under omrörning tills såsen tjocknat.  

Torka av köttet ordentligt med hushållspapper och krydda med salt och peppar. Bryn köttet hastigt i olja på hög värme i en stekpanna. Vänd och stek på båda sidor tills det får fin färg. Lägg över i formen och häll på ¾ dl teriyakisås. Ställ in köttet i ugnen och tillaga 10 – 15 minuter, eller till innertemperatur 58° 

GrönsakswokKoka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Woka morötter, champinjoner och broccoli i rapsolja på hög värme så de får färg men inte förlorar sitt tuggmotstånd. Vänd ner nudlarna och tillsätt ¾ dl teriyakisås.  

Skär flanksteken tvärs över muskeltrådarna i tunna skivor och lägg upp. Lägg upp grönsakswoken på serveringsfat och dekorera köttet och woken med koriander, salladslök och sesamfrön. Servera med teriyakisås.  

FLER RECEPT

Rulla till toppen