Vad är i säsong i februari?

Att äta mat som är närproducerad och efter säsong är det mest hållbara, men vad är egentligen i säsong i februari?
säsong i februari

Nytt år och nya möjligheter att äta både hållbart och hälsosamt. En av de enklare saker du kan göra är att tänka på var maten du äter kommer ifrån. Helt enkelt genom att välja råvaror som är närproducerade och i säsong. Det kan vi vara överens om. 

Men hur äter man egentligen hållbart i en månad som februari? Är svenskt kött och grönsaker bättre än importerade? Och i så fall varför? Svenskt Kött reder ut allt detta på en ny sida där du finner inspiration, fakta och matnyttiga tips.  

Svenska livsmedel – lägre klimatutsläpp  

När det kommer till hållbarhet har Sverige ett lantbruk i världsklass där man hela tiden strävar efter ännu lägre klimatutsläpp och ett effektivare lantbruk. Svenska råvaror har redan idag överlag lägre klimatpåverkan än importerad mat. Men det är bara ett av skälen till att välja svenskt. 

Matens miljöpåverkan är en komplex fråga som sällan går att förklara i en handvändning. Utsläpp av klimatgaser är bara en av många viktiga aspekter att ha i åtanke när man väljer mat. Det handlar också om biologisk mångfald, användningen av kemiska bekämpningsmedel, skövling av regnskog samt vatten- och markanvändning.  

Vad är i säsong i februari?  

Tar man en titt ut genom fönstret är det nog ingen som ser ett frodigt, växande landskap. Antingen möts man av ett snölandskap eller så ser man karg jord som ligger i vintervila. De svenska råvaror vi äter nu är alltså inte något som odlas samtidigt utan sådant som antingen skördats sent på hösten eller kan förvaras länge. Grönsaker som är i säsong under februari är kål i alla dess former, potatis, olika typer av rotfrukter så som jordärtskocka, palsternacka och morötter samt olika sorters lök. Det finns också ett fåtal växter som odlas året om i växthus i Sverige, som exempelvis kryddväxter eller kruksallat. Men sen tar det stopp.  

Svenskt kött alltid i säsong  

Det finns ett livsmedel som inte är lika beroende av årstiderna i samma utsträckning. Det svenska köttet är nämligen i säsong året runt, liksom mjölken. Fodret som man ger till kor och får skördas under sommaren och hösten och konserveras som ensilage eller hö. Grisarnas foder i sin tur kommer också från spannmål som skördats och som inte hållit tillräckligt hög kvalitet för att bli mat till människor, men även från biprodukter från livsmedelsindustrin.  

Byt ut och leta efter svenska alternativ 

För att äta mer hållbart kan man byta ut en hel del råvaror och leta efter svenska alternativ. Håll utkik efter märkningen Från Sverige. Ett exempel är halloumi som kommer från Cypern. Detta är ett av de länder inom EU som använder mest antibiotika i sin djurhållning. Därför har halloumi fått rött ljus i WWF:s konsumentmatguide. Välj istället Eldost eller grillost från Sverige. Sojabönor kan exempelvis bytas mot frysta gröna ärtor och avokado mot mosade bondbönor.  
 
Den vattenkrävande mandeln kan bytas mot hasselnötter, solros- eller pumpafrön som är mindre resurskrävande. Risodlingar släpper ut mycket metan. Väljer du svenskt havreris minskar du din klimatpåverkan avsevärt. Med lite kreativitet går mycket att byta mot miljövänligare, och ibland också hälsosammare alternativ. Här hittar du fler tips för att äta på ett hållbart sätt. 

Recept med svenska råvaror

Aktuellt

WWF lanserar ny köttguide

WWF lanserar ny köttguide

Grönt ljus för svenskt kött från djur på naturbeten och ekologisk gris medan allt importerat kött får rött ljus när WWF lanserar ny köttguide.

Höstlov med husmanskost

Höstlov med husmanskost

Nu när det är höstlov passar det riktigt bra med husmanskost. Förutom att den är god och mättande så är den dessutom i säsong på hösten.

Scroll to Top