Grillad secreto med couscous och tomat- och fänkålschutney

Grillad secreto med couscous och tomat- och fänkålschutney är verkligen något att bjuda på till sommarmiddagen. Secreto, som på spanska syftar till ”grisens hemlighet” och kort och gott på svenska också kallas för halsbit, är en fantastiskt god del av grisen. Det behövs inte heller mycket kött för att få massor av smak. I det här receptet serveras secreton med en chutney på fänkål och tomat tillsammans med citrondoftande couscous.

Ingredienser

4 personer

500 g secreto
1 msk olivolja
2 tsk salt
3 färska timjankvistar, hackade blad
½ tsk salt
1 krm malen vitpeppar

Chutney:
250 g fänkål, tunt strimlad
25 körsbärs- eller cocktailtomater, halverade
3 msk strösocker
2 stjärnanis
½ krm salt
1 dl äppelcidervinäger
½ dl olivolja
1 tsk salt
1 krm malen vitpeppar

Till servering:
200 g couscous
1 citron, finrivet skal och saft

Gör så här

Skär secreton i två delar. Häll oljan i en skål och rör ner salt och timjan. Vänd köttet i blandningen och låt det dra i minst 15 minuter. Lägg dem i en skål.

Chutney: Värm socker och stjärnanis i en kastrull på medelhög värme och låt det karamelliseras försiktigt tills det är helt gyllene. Tillsätt fänkålen och blanda väl. Strö över lite salt så att fänkålen släpper lite fukt. Tillsätt vinägern och låt det sjuda ett par minuter. Tillsätt tomater och blanda försiktigt. Sjud i ytterligare några minuter så att tomaterna blir varma och sjunker ihop lite, men ändå behåller sin form och smak. Ta grytan av värmen och tillsätt olja, salt och peppar.

Tillaga couscousen efter anvisning på förpackningen. Krydda med finrivet citronskal och citronsaft. Låt det dra i 5 minuter. Hetta upp en grillpanna och grilla secreton 2–3 minuter på varje sida så att köttet får en vacker grillyta och fortfarande är saftigt i mitten. Lyft secreton ur pannan, krydda med salt och peppar och låt vila i 5 minuter innan du skär upp den i tunna skivor. Servera genast med chutney och couscous.

Receptet är framtaget av danske kocken Mikkel Karstad.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top