Lammkött med tillbehör i säsong till påsken

Att lammkött skulle vara i säsong på påsken råder det delade meningar om, men den som hittar svenskt, färskt lammkött till påsk kan skatta sig lycklig. 
Lammlägg

Lammkött med tillbehör i säsong till påsken

För många firas årets påsk i mindre sällskap, och kanske inte med alla man brukar fira tillsammans med i vanliga fall. Då kan extra omsorg om maten och råvarorna göra helgen lite mer njutbar i det lilla. Varför inte gå all in på råvaror i säsong till påsken? Och ja, det går både med svenska vegetabilier och även svenskt lammkött, om än inte lika lättfunnet som på hösten. 

Vilka råvaror är i säsong i början av april i Sverige? 

Svenska råvaror i säsong har i regel lägre klimatpåverkan än importerade och smakar mycket. Trots att vi i Sverige har en lång vinter och ganska kort säsong för färska grönsaker och frukter så finns det gott om lagrade rotfrukter, grönsaker och även frukt att använda året runt och alltså även på påsken. Eller vad sägs om morot, gul lök, potatis, rödbeta, palsternacka, vitkål, jordärtskocka, kålrot, rotselleri, gurka och äpplen, för att nämna några. En del råvaror odlas i växthus året om, som groddar och skott, örter, champinjoner och sallat i kruka. Glöm heller inte att ta en titt i frysdisken efter svenska grönsaker om du vill ha ännu mer att välja på.  

Kött är i säsong 

Det fina med svenskt kött är att det alltid är i säsong och att vissa köttslag har sina höjdpunkter då man ska passa på att njuta lite extra av dem. Lammkött är mest säsongsbundet och traditionellt bör det ätas på hösten, då de lamm som föds på våren slaktas. Men nu är det så finurligt att det även föds lamm på vintern och dessa slaktas redan under våren, de kallas således vårlamm.  

Det går alltså att få tag på färskt, svenskt lammkött till påsk i Sverige. Men du behöver leta lite extra. Det beror inte bara på säsongen, utan också på att mer än två tredjedelar av det lammkött som säljs i Sverige är importerat.  

Stöd din lokala fårbonde 

I Sverige kommer alltså bara 30 procent av det lammkött vi äter från svenska lamm, resten importeras, främst från Irland och Nya Zeeland där lammproduktion är betydligt mer omfattande och storskalig än här. En genomsnittlig svensk lammuppfödare har cirka 30 tackor. Det kan jämföras med en genomsnittlig gård i Nya Zeeland som har 4 000 tackor. 

Får
Foto: Fredrik Persson

Vi skulle behöva öka antalet får och lamm i Sverige för att bli mer självförsörjande på lammkött och för att bli mindre sårbara och beroende av importerad mat. Enligt Naturvårdsverket behövs det också fler betande djur för att klara Sveriges miljömål om ett rikt odlingslandskap. Fårens naturbetesmarker är nästan lika artrika som regnskogen. En enda kvadratmeter betad hagmark kan rymma över 40 olika växter som har betydelse för insekter, fjärilar och småfåglar. Dessa i sin tur behövs för pollinering och för balans i ekosystemet.  

Behaglig smak  

Lammkött har en lätt och behaglig smak, och är så mört att många delar passar att steka direkt i panna. Andra detaljer lämpar sig bättre för långkok och resulterar i mustigt smakrikt kött som faller isär. Kolla in och inspireras av recept med olika styckningsdetaljer och kryddningar. 

Om du inte hittar färskt svenskt lammkött, kolla efter fryst eller välj svenskt griskött. Det svenska grisköttet är mjällt, mört och fint och passar utmärkt till lite lättare, våriga rätter. Det finns tillgängligt året om och inspiration och recept saknas verkligen inte.

Eller varför inte kolla in kocken och sommelieren Daniels Crespis nya recept? De fyra nya recepten som Daniel har komponerat på griskött speciellt för Svenskt Kött har inspiration från Italien. Det är vackra, rustika och smakrika kreationer.

Aktuellt

Dags att nominera till dagligvarugalan

Dags att nominera till Dagligvarugalan

Nu är det dags att nominera till Dagligvarugalan 2021 och Årets Kött och Charkavdelning. 1:a pristagaren 2020 visar här vad som gjorde att de stack ut.

koskit biogas

Utan djuren – inga grödor

Ett växtodlingssystem utan djur – är det verkligen möjligt? Vårbruket börjar komma igång runt om i landet och det är uppenbart: utan djuren – inga grödor.

Scroll to Top