Isterband med senapsstuvad potatis | Svenskt Kött

Isterband med senapsstuvad potatis

Isterband med senapsstuvad potatis

Isterband är från början en småländsk delikatess. Här serveras isterband med senapsstuvad potatis, vilket är en klassisk, enkel och omtyckt husmansrätt. Klassikern är att servera med inlagda eller nykokta eller inlagda rödbetor, men man kan även lägga till en enkel sallad för fräschör och lite mer grön på tallriken.

Isterband är en lättrökt grovkornig korv med syrlig och mustig smak, ibland av rökkaraktär. Det malda köttet blandas med kokta korngryn, andra gryn eller potatis, lök och kryddor innan korven stoppas.

Ingredienser

4 personer

Senapsstuvad potatis:
900 g fast potatis
1 msk smör
1 msk vetemjöl
2 ½ dl grädde
1 ½ dl mjölk
3 msk senap
1 kruka bladpersilja
nymald vitpeppar

Stekta isterband:
1–2 isterband per person
smör till stekning

Till servering:
inlagda eller nykokta rödbetor

Gör så här

Koka potatisen mjuk och låt den ånga av. Dela den i halvor och kvartar när den svalnat.

Smält smöret och lägg i mjöl. Rör om ordentligt och fräs i någon minut. Tillsätt grädde och mjölk. Vispa tills blandningen tjocknat. Vispa ner senapen och vänd ner potatis och hackad persilja.

Stek korven i en klick smör på medelvärme i cirka 10 minuter.

Servera isterbanden med potatis och rödbetor.

Det här receptet lagas i videon ”Varför äter vi gris i Sverige?” Se den här 👇

Johanna Westman

Receptet är skapat av Johanna Westman

Johanna Westman är TV-kock och har författat av kokböcker för såväl barn som vuxna i över 20 år. Hon driver också Mosebacke Matstudio, med kurser, events och catering.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen