Kasslergratäng med potatis, purjolök och ost | Svenskt Kött

Kasslergratäng med potatis, purjolök och ost

Enkel och god kasslergratäng

Ibland kanske du inte har tid att stå vid spisen. Då passar det med en allt i ett-låda som du bara skjutsar in i ugnen och tar fram klar att äta en timme senare. Denna kasslergratäng med potatis, purjolök och ost är lätt att laga. Varva alla ingredienserna i en ugnsform och ställ in i ugnen. Svårare än så blir det knappast. Servera gratängen med majs och purjolök, eller varför inte bara en enkel sallad?

Varför ska man välja svenskt kött?

Kom ihåg att alltid välja svensk färs när du ska göra parisare – det är både hållbart och smart. Då bidrar du dessutom till en lägre klimatpåverkan globalt, lägre antibiotikaanvändning, fler arbetstillfällen samt en högre självförsörjningsgrad i Sverige. Titta efter märket Kött från Sverige.

Ingredienser

4 portioner

500 g kassler, strimlad
1 msk smör
500 g potatis, skivad
1 purjolök, strimlad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl riven ost
malen svartpeppar
2 tsk oregano
4 dl mjölk
1 ½ dl grädde

Till servering:
majskorn
strimlad purjolök

Gör så här

Värm ugnen till 125ºC. Smörj en ugnssäker form.

Varva kassler, potatis, purjolök, vitlök, ost och kryddor. Häll på mjölk och grädde. Grädda gratängen ca 1 timme tills potatisen är mjuk.

Servera gratängen med grönsaker.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen