Matig filodegspaj fylld med rostad butternutpumpa, knaprigt bacon och purjolök. Lika god varm som kall.
Pumpapaj med bacon och purjolök
Ingredienser
250 g färdig filodeg
Fyllning:
1 butternutpumpa, i 1 cm tärningar
1 msk neutral rapsolja
½ tsk salt
280 g bacon, strimlat
2 gula lökar, finhackade
2 purjolökar, strimlade
½ kruka timjan, hackad
1 msk vetemjöl
2 dl kycklingbuljong
Sallad:
60 g rucolablad
100 g fetaost, smulad
250 g cocktailtomater, halverade
Gör så här
Värm ugnen till 175°. Lägg pumpatärningarna i en smord ugnssäker form. Strö över salt och droppa över olja, och rosta i ugn ca 15 minuter eller tills tärningarna är mjuka.
Lägg baconet i kall stekpanna, hetta upp och stek baconet krispigt i fettet som smälter ut. Ta upp och lägg på hushållspapper att rinna av. Lägg löken i baconfettet i pannan, tillsätt purjolök och timjan, och fräs tills löken fått färg.
Lägg över i en kastrull, pudra över mjölet och blanda samman. Häll på buljongen, tillsätt baconet och den rostade pumpan, och hetta upp under omrörning. När blandningen tjocknat, smaka av och justera kryddningen med salt.
Lägg filodegen i lager i en oljad ugnssäker form. Pensla med olja mellan varje lager. Häll i fyllningen, vik in filodegen och grädda pajen i ugnen ca 20 minuter. Blanda samman rucola, fetaost och tomater till salladen. Servera den till pajen.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Senapsstekta fläskkotletter med pasta och smörstekt purjolök
Kasslergratäng med potatis, purjolök och ost
Quiche Lorraine med spenat, purjolök och sidfläsk
Fläskkotletter med ugnsbakad purjolök, apelsindressing och hasselnötter
Fläskfilégryta med purjolök, fänkål och äpple
Pasta bambini med spenat och knaprigt bacon