Gräddig fläskfilégryta med kanelfräst purjolök och fänkål. Servera med inlagda äpplen.

Gräddig fläskfilégryta med kanelfräst purjolök och fänkål. Servera med inlagda äpplen.
500 g fläskfilé
salt och malen vitpeppar
1 gul lök, fint hackad
1 fänkål, tunt skivad
1 purjolök, strimlad
1 krm malen kanel
3 dl rött vin
3 dl kycklingbuljong
3 dl grädde
1 msk konjak
smör, att steka i
olja, att steka i
salt
Inlagda äpplen:
1 äpple, i skivor
1 krm vinäger
½ krm socker
Till servering:
hackad persilja
bröd
Skär köttet i medaljonger och krydda det med salt och peppar. Bryn köttet i smör och olja i en stekpanna. Ta upp köttet och ställ åt sidan. Fräs löken i smör och olja i samma panna. Tillsätt fänkålen och purjolöken och fräs även dem ca 3 minuter.
Flytta över fräset i en gryta, rör ner kanelen och häll på vinet. Koka upp, sänk värmen till medel och låt koka ihop tills en tredjedel av vätskan återstår.
Tillsätt buljongen, grädden och konjaken. Koka upp och sjud sedan på medelvärme ca 5 minuter eller tills såsen känns lagom tjock. Smaka av och justera kryddningen med salt, och eventuellt mera konjak.
Inlagda äpplen:
Blanda samman äppelskivor, vinäger och socker.
Servering:
Tillsätt köttet och ge grytan ett uppkok. Kontrollera att köttet känns tillagat rakt igenom, låt annars puttra några minuter till. Strö över persiljan före servering. Servera med de syrade äpplena.