Glögg är en fin julkrydda som vi gärna använder till julbordets olika rätter. Här i en len pastej med glöggkryddad gelé. Du behöver såväl röd glögg som vit glögg till den här pastejen.
Glöggpastej med glöggelé
Ingredienser
1 pastej
500 g ungnötlever, i bitar
1 gul lök, i bitar
4 ansjovisfiléer
250 g fläskfärs
2 ägg
¾ dl vetemjöl
2 msk sirap
1 ½ dl mjölk
1 dl röd starkvinsglögg
1 msk koncentrerad kalvfond
2 msk smör, rumstempererat
2 tsk salt
2 krm malen svartpeppar
1 krm malen kryddpeppar
1 krm malen ingefära
Glöggelé:
3 gelatinblad
2 dl vit glögg
1 tsk koncentrerad kalvfond
Till servering:
endiveblad
rökt rulle eller annat rökt kött
bifftartar
Du behöver också:
matberedare
ugnsform, 1 ½ liter
Gör så här
Värm ugnen till 175°. Lägg lever, lök och ansjovis i matberedare. Tillsätt fläskfärs, ägg, mjöl, sirap, mjölk, glögg, kalvfond och smör. Krydda med salt, peppar och ingefära och mixa väl.
Häll smeten i smord form och täck med folie. Grädda i nedre delen av ugnen till innertemperatur 70°, ca 1 ½ timme. Låt kallna.
Blötlägg gelatinet i kallt vatten 5 minuter. Värm glögg och fond och smält gelatinet i blandningen. Låt svalna något och häll gelén över pastejen. Ställ kallt minst 2 timmar.
Servering:
Servera glöggpastejen i sin form på julbordet, eller som på bilden, på endive tillsammans med rökt kött och bifftartar.
Tips:
Gelén kan även användas tärnad som dekor till andra julrätter. Häll i så fall upp den i ett tunt lager i en form med plan botten, låt stelna och skär i kuber.