Kålrotslåda är en klassisk finsk julrätt som passar bra till julbordets köttbullar och prinskorv. Självklart kan man även servera den som ett tillbehör till de vanliga middagsrätterna, exempelvis till fläsklägg eller en god stek. Kålroten ska enligt traditionen kokas i det spad som blir över från när man kokat julskinkan. Detta har både sälta och god smak vilket lyfter kålrotslådan. I detta recept framtaget av Madeleine Landley används så klart spadet från julskinkan till att koka kålroten. Sedan smaksätts kolrotsmoset med grädde, mörk sirap, och ingefära för att sedan toppas med ströbröd.
Kålrotslåda
Ingredienser
För: 8–10 personer vid buffé
800g kålrot
1 liter skinkspad
2 dl kokspad
1 msk mörk sirap
0,5 dl vispgrädde
2 krm malen ingefära
salt, svartpeppar
2–3 msk ströbröd
Gör så här
Skala och hacka kålroten. Lägg kålroten i en gryta och slå på skinkspadet. Koka kålroten i 20 minuter under lock. Skumma med en sked när det börjar koka.
Häll av kokspadet i en kanna. Lägg kålroten i en ugnsform och mosa den med en potatismosare. Rör i kokspad, mörk sirap, vispgrädde, malen ingefära, salt och peppar. Platta till allt och strö över ströbröd. Gör gärna något fint mönster på ytan, om så önskas. Ställ in formen i 225°C i 30 minuter.0808
Tips! Använd allt kokspad du fått över från julskinkan till att koka kålroten. Spara sedan kokspadet och använd som basen i en soppa. Varför inte lägga i överbliven grönkål, potatis och tärnad korv eller strimlad skinka från julbordet? För extra lyx, rör i lite grädde eller crème fraiche.
Receptet är skapat av Madeleine Landley
Madeleine Landley är receptkreatör, fotograf och kokboksförfattare. Hon driver också en av Sveriges största matbloggar Landleys kök.