Köpa nötkött

Köpa nötkött

Grytbitar

Grytbitar brukar oftast komma från bog, högrev eller märgpipa. Beräkna 100 g per person.

» Läs mer om grytbitar

Hela bitar kokkött

Bog och märgpipa, högrev och bringa går att köpa med eller utan ben i bit. Dessa styckningsdelar är bindvävsrika och passar bäst att koka eller bräsera för att köttet ska bli mört. Styckningsdelarna som kommer från framdelen på nötdjuret och är alla prisvärda och lättlagade. Det enda du behöver när du ska laga framdelskött, förutom ingredienser, är tid.

Framdelskött passar utmärkt för storkok, och då frår du mat till flera mål. Gårdagens långkok blir dagens snabbmat. Som vi säger – Framdelar har fördelar! Beräkna 100 g per person om du köper kött utan ben och mellan 150 och 200 g per person för kött med ben.

» Läs mer om bog

» Läs mer om märg

» Läs mer om högrev

» Läs mer om bringa

Entrecôte

Entrecôte är marmorerad och den del av framdelsköttet som är mör redan när du köper den. Ugnstek i bit eller smörstek i panna. Entrecôte säljs i hel bit eller i skivor. Beräkna ca 125 g per person.

»Läs mer om entrecôte

Biff

Du kan köpa biff i hel bit eller i skivor. I butiken står det biff, ryggbiff, biffrad eller utskuren biff på paketet. Ibland kan man se benfri biffrad benämnas ytterfilé.

På krogen köper köksmästaren ofta in biffrad med den så kallade kappan kvar. Kappan är en fettrand som ger köttet förhöjd smak. Den skärs bort efter tillagning. Biffrad med kappa för konsument kan köpas i välsorterad köttdisk eller hos kötthandlare. Beräkna 100 g kött per person när du köper biff utan kappa. Med kappa går det åt ca 125 g per person.

»Biff

Oxfilé

Oxfilé är den möraste delen på nötdjuret och också den mest exklusiva. Filén delas upp i tre delar, som har olika användningsområden vid tillagningen.

  • Den översta, tjockare biten kallas ibland för oxfilens ”huvud”. Den kan tärnas till Biff Rydberg eller andra pytträtter eller gryträtter av lyxig karaktär.
  • Mittpartiet på innerfilén kallas cœuer de filet , filéns hjärta, och anses allra, allra bäst. Av mittbiten lagar man den berömda rätten tournedos, som är en 4-5 cm tjock skiva som steks eller grillas och serveras rosa till röd i mitten. En annan internationellt känd rätt som lagas av mittbiten är Chateaubriand, en 3 cm tjock skiva av oxfiléns mittparti, serverad med sauce bearnaise och pommes chateau . Den mest kända svenska rätten av mittbit är Cœuer de filét Provençale, som är skivor av mittbit på bädd av råstekt potatis, gratinerad i het ugn toppat med vitlökssmör.
  • Filé mignon kallas den främre smalare delen av filén. Det kan även vara namn på någon rätt med denna köttbit.

Beräkna 125g oxfilé per portion.

» Läs mer om oxfilé

Stek

Nötstek består ofta av innanlår, ytterlår eller fransyska. Ibland kan den även vara en rostbiff. En stek består av rent kött och ytterst lite behöver skäras bort. Innanlår, ytterlår och fransyska är bindvävsrikt kött och passar därför utmärkt att bräsera. Stek kan även stekas i ugn med utmärkt resultat. Beräkna 125 g per portion.

» Läs mer om innanlår

» Läs mer om fransyska

Rostbiff och rostas

Både rostbiff och rostas är rent kött där man endast undantagsvis behöver skära bort något. Köttet är mört. Rostbiffen kan stekas i ugn till rätten med samma namn. Rostas kan skivas och stekas i panna eller grillas. Beräkna 125 g per portion här.

Läs mer om rostbiff

» Läs mer om rostas

Oxsvans och lägg

Oxsvans och lägg använder du i första hand för att koka mustiga soppor och grytor. Köttet är bindvävsrikt och passar bra att koka eller bräsera. Ofta är det här mycket prisvärt kött, trots att du får skära bort en del ben. Men på köpet har du fått en mustig hemlagad buljong.

Beräkna ca 3 kg oxsvans med ben till 4 personer. Av läggen är det lagom med ca 2 kg.

» Läs mer om oxsvans

» Läs mer om lägg av nöt

Rulla till toppen