Bringa

Ångande varm rimmad oxbringa (med rotmos eller pepparrotssås) är en älskad svensk klassiker men också en fin bekräftelse på vilken fantastisk råvara bringan är när den tillagats på riktigt vis, långsamt och i låg temperatur.

Tillagning

Rimmad oxbringa, där köttet legat i saltlake (salt och vatten) är vanligare än färsk i svenska butiker, medan färsk bringa är en väldigt vanlig långsamgrillad rätt i framförallt USA. Färsk hel oxbringa kan också fyllas och ugnsbakas som en rulle. Bringa kokt med ben ger en mustig buljong som kan användas som stomme i grytor och soppor, till den svenska klassikern pepparrotskött eller fransk pot-au-feu. Koktiden för bringa med ben är närmare tre timmar, utan ben drygt två, beroende på vikt och tjocklek förstås.

Att bräsera (grytsteka med ganska lite vätska) eller sjuda (i rikligt med vätska) är de två huvudmetoderna för både färsk och rimmad bringa, och spadet som bildas är oslagbart, fullt med glittrande små fettdroppar och det är ljuvligt som det är, men lämpar sig också för att redas av lätt. Traditionellt har man haft lagerblad, pepparkorn och lök i koket, men här finns många möjligheter, exempelvis: vitlök, chili, ingefära, citruszest, vitt vin, öl, soja, dillfrön, korianderfrön, stjärnanis och allehanda örter. Man kan också ugnsbaka både färsk och rimmad bringa på låg värme, med gott resultat.

Förutom rotmos (med senap vid sidan om) och pepparrotssås kan kokt rimmad oxbringa serveras både varm och kall på många vis. Och i vår receptbank har vi flera tävlingsrecept med just oxbringa*. Särskilt lyckat blir det med pikanta smaksättare som senap, pepparrot, kapris eller pickles.

Tärnad rimmad oxbringa ingår av hävd i en vällagad pyttipanna. Traktörlåda är pytt på rimmad och/eller färsk oxbringa samt lök och potatis med stekt ägg. Tunnskivad oxbringa kan bräckas och serveras med potatis eller rotfrukter, och är även ett fantastiskt pålägg, gärna tillsammans med senap eller pepparrot, på rågbröd eller kavring. I anglosaxiska länder görs pastrami och corned beef ofta på oxbringa. Beräkna 125 g kött per person för varmrätter och cirka 30 g på en smörgås.

I butiken

Det är ett stort platt stycke kött och det säljs ofta ihoprullat och uppbundet eller nätat, som ett slags liten stek. Köttet är kortfibrigt och rikt på bindväv och insprängt fett, och får en lite saftigare konsistens än andra motståndskraftiga styckdelar som högrev och bog.

Scroll to Top