Oxbringa med ben

Ett långkok med benet kvar på köttet gör maträtten extra mustig och smakrik. Bringa med ben är ett utmärkt exempel.

Tillagning

Bringa med ben, också kallad oxbringa eller nötbringa, är ett smakrikt kött som är utmärkt i grytor och andra långkok. Låt bindväv och fett sitta kvar eftersom det bidrar med smak och gör att köttet blir mört. Köttet ska tillagas så länge att det i princip faller isär.

Bringa kokt med ben ger en mustig buljong som kan användas som stomme i grytor och soppor. Bringa med ben kan också grillas, men behöver då förkokas tills köttet är mört innan det läggs på grillen.

Detta kött är utmärkt att sjuda i gryta (grytsteka) på spisen eller i ugnen tills köttet lossar från benet. Den kan även rimmas och serveras kokt med klassiska tillbehör som potatis och pepparrotssås eller rotmos.

Bringa kokt med ben används ofta till den svenska klassikern pepparrotskött eller fransk pot au feu. Koktid för bringa med ben är närmare tre timmar.

I butiken

Oxbringa med ben kan specialbeställas i butiker med manuell köttdisk. Portionsvikt/inköpsmängd: Beräkna 200 gram kött med ben per person.

Alla styckningsdetaljer av nöt

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat