Nyheter
Grisar

Nu skärps reglerna kring antibiotika för djur inom EU

I måndags röstade EU:s medlemsstater ja till en ny förordning som innebär strängare regler kring hur antibiotika får ges till djur inom EU. Den nya förordningen börja gälla om tre år och alla EU-länder måste följa den.

Vinnarna i Chark-SM 2018

För tionde gången har Sveriges bästa charkuterier  korats i Chark-SM. Sjutton SM-mästare utsågs och två hedersutmärkelser delades ut på Eriksbergshallen i Göteborg den 8e november.

Snart dags för Chark-SM 2018

Det är mindre än en månad kvar till den stora branschdagen Chark-SM och nu har alla tävlingsbidrag blivit bedömda. Svenskt kött kommer att finnas på plats tillsammans med Svenskmärkning på den stora Charkdagen och prisutdelningen i Göteborg den 8 november.

Gammal mjölkko uppnådde klassen Exceptionell Råvara

Den 1 oktober 2018 premierades kött från sex uppfödare med kvalitetsintyget Exceptionell Råvara – den absolut högsta råvaruklassen i Sverige som bara ett fåtal når upp till varje år. Klassningen sker efter en mycket noggrann provning av Sveriges kockelit vid ett årligt Smakmöte. En av dem som kammade hem det åtråvärda intyget var Markus Lindström med sitt kött från en 114 månader gammal mjölkko av rasen SRB.

Bönderna vädjar: Låt djuren få gå ute längre i höst

Sommarens torka och missväxt har lett till stora brister på grovfoder och halm till landets kor, får och hästar. Risken är stor att djuruppfödande bönder tvingas skicka sina djur till slakt i vinter på grund av foderbrist. Men det finns en möjlighet att undvika detta. – Vi djuruppfödare vädjar nu till länsstyrelserna att tillåta våra djur att gå ut lite längre än regelverket säger. Djuren mår bra av att vara ute och vi kan då utnyttja det gräs som fortfarande växer, säger Palle Borgström, förbundsordförande för LRF.

Höstlammen är här!

Hösten är högsäsong för lamm. På Svenskt Kötts nya kampanjsajt höstlamm.se kan du lära dig allt om lamm, varför just hösten är lammsäsong och inspireras av härliga recept.  

Äldre artiklar

Allt du behöver veta om julskinka

Nu drar advent igång med glöggmingel och julförberedelser och julskinkorna fyller butiksdiskarna. Vi har laddat upp med fakta om julbordets favorit.

Titta in i grisstallet

Hur har svenska grisar det egentligen? Nu kan du hälsa på hos Jeanette Blackerts grisar och se själv hur bra de har det.