Varifrån kommer köttet på restaurangen?

Vet du varifrån köttet kommer när du äter ute på restaurang? Från 1 mars måste alla restauranger och storhushåll kunna informera om köttets ursprung.
Vi måste stötta den svenska matproduktionen

“Varifrån kommer köttet?” I butiken brukar det vara tydligt men hur ska man veta det när man går på restaurang? Från 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om ursprunget på köttet.

Från och med 1 mars 2025 måste alla restauranger kunna berätta om vilket land köttet på menyn kommer ifrån. Kravet gäller kött från nöt, gris, får, get och fågel och informationen om ursprung kommer behöva finnas direkt i menyerna eller kunna ges muntligt, direkt eller på förfrågan.

– Det ska vara lätt att veta var köttbiten på tallriken kommer ifrån. Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning. Nu kommer konsumenter få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.

Hur ser det ut på restaurangerna idag?

Många restauranger är i framkant och informerar redan idag om köttets ursprung på olika sätt. Exempelvis används flaggor i menyn eller så beskrivs vilken gård köttet kommer från. Tea Malmgård, som är kock och krögare på DoMa och även känd från bland annat Nyhetsmorgon och Kockarnas kamp, berättar vad hon tycker om det nya kravet:

– Vi har alltid känt stolthet över den mat som vi serverar. Det nya kravet på att informera kund om ursprung på restaurang är en självklarhet för oss men nu blir det även en möjlighet att verkligen visa gästen att vi gjort alla val av råvaror med omsorg. 

– Jag hoppas att gäster fortsätter i allt större utsträckning att stötta seriösa aktörer som tänker på hållbarhet och även försöker göra smartare val i butik, säger Tea Malmgård.

Kravet att informera om köttets ursprung kommer inte gälla för färdiga eller kryddade produkter som korv, skinka eller färdigstekta hamburgare. Det beror på att det idag inte är lagkrav på att märka dessa produkter med ursprung, varken mot restaurang eller i butik. Däremot är det lagkrav att märka rått kött med ursprung, och den informationen ska du framöver kunna få tillgång till även när du äter på restaurang. I butik har det varit ett lagkrav sedan många år tillbaka.

Spelar det någon roll var köttet kommer från?

Men varför är det viktigt med en ursprungsmärkning? Är det någon skillnad på svenskt kött och kött från andra länder?

– Det svenska köttet kommer med många fina mervärden, till exempel god djuromsorg och friska djur. Det har gjort att Sverige har lägst användning av antibiotika inom djurhållningen inom hela EU. Svenskt kött har också en lägre klimatpåverkan än det globala genomsnittet samtidigt som de betande djuren gynnar den biologiska mångfalden och de odlade gräsmarkerna binder kol i jorden. Det är alltså en mängd fantastiska mervärden som kommer med det svenska köttet och som därför är så viktig både för restaurang att berätta om och för konsument att kunna välja. Det blir enklare med den nya lagen, säger Isabel Moretti, vd på Svenskt Kött.

Genom att välja svenska livsmedel kan du bidra till en livskraftig, säkrare och mindre sårbar livsmedelsförsörjning. Sverige har på många sätt ett mer hållbart jordbruk än många andra länder och det finns stor potential att öka den svenska livsmedelproduktionen – både den vegetabiliska och den animaliska. Med information om var köttet kommer från så blir möjligheten att välja svenskt kött på restaurang ännu enklare.

– Inom restaurangsektorn vet vi att det billigare importerade köttet har en stor plats, men genom det nya lagkravet hoppas vi att restauranger som faktiskt gör aktiva val och redan idag väljer det svenska köttet också väljer att berätta om alla fördelar som finns. Skriv det i menyn, på sociala medier och informera om var köttet kommer från, säger Isabel Moretti.

Om fler gäster också frågar om var köttet kommer från, kanske det på lång sikt kommer bli lika självklart att informera om köttets ursprung på restaurang som det idag är i butik.

Frågar du var köttet kommer från?

Är du en av dem som undrar eller till och med frågar om ursprunget på köttet när du går på restaurang? Då är du i gott sällskap, tre av fyra vill veta var köttet kommer ifrån. Den som någon gång har ställt den frågan får tyvärr inte alltid ett tillfredställande svar, men nu ska det bli ändring på det. Snart kommer ursprungsmärkning av kött på restaurang bli verklighet.

Men om du äter ute och inte kan se ursprunget i menyn, fortsätt att ställa frågan – Varifrån kommer köttet?

Aktuellt

Får man cancer av kött?

Får man cancer av kött?

Har du någon gång hört att man får cancer av kött? Ligger det någon sanning i det påståendet eller hur är det egentligen? Får man cancer av kött?

Blir man sjuk av kött?

Blir man sjuk av kött?

Hur ska man tolka forskningsrapporter kopplat till livsmedel och hälsa? Kan man verkligen säga att man blir sjuk av kött?

Rulla till toppen