Vad kan man ha med sig för matsäck?

Vad ska man ha för matsäck på vinterutflykten? Här ger vi tips på hur man kan tänka och vad som passar både stora och små.
Matsäck

Det är vinter i vårt avlånga land och vi är många som vill ägna oss åt olika friluftsaktiviteter. Man vill ut i naturen och kanske åka skridskor eller skidor. För Sveriges barnfamiljer sätter sportloven igång och det ska ut och åkas pulka eller kanske göra en utflykt eller gå på muséer. Just nu är det därför många som ställer sig frågan: vad ska man ha med sig för matsäck?

Mackor med olika pålägg

Tillhör du dem som tycker att en macka är en lite väl lätt lunch? Så behöver det inte vara – bara man lägger på tillräckligt matiga pålägg. Som exempelvis vårt recept på baguetter med pulled pork och sirachamajonnäs eller våra wraps med skinka och krämig sallad. En riktig klassiker i de svenska hemmen är ost- och skinkmackan, men det finns ju så många fler goda pålägg än skinka att variera med. Lägg på pastrami, salami eller rostbiff och variera tillbehören och brödet så får du spännande nya smakvarianter.

Soppa i termos – perfekt matsäck under vintern

Inget värmer väl så bra som soppa när man är ute en kylig vinterdag? Oavsett om du är på skidutflykt, åker skridskor eller bara njuter av vintern, är soppa en fantastisk matsäck som både värmer och mättar.

Förbered soppan hemma och häll den i en termos så håller den sig varm i flera timmar. Testa exempelvis vårt recept på Tex-Mex soppa med blandfärs! För extra energi kan du packa med bröd eller smörgåsar som tillbehör.

Soppa är inte bara gott och praktiskt, det är också ett smart val för att hålla värmen längre under vinterdagar utomhus. Toppa med örter, riven ost eller en klick crème fraîche direkt vid servering för att lyxa till det lite extra.

Grillad korv till matsäck

Finns det något bättre eller enklare när man är ute med barn än att njuta av grillad korv utomhus en krispig vinterdag? Under sportlovet är det nästan en självklarhet att samlas kring elden och laga mat utomhus – och grillkorv är ett perfekt val. Den är lätt att ta med, enkel att tillaga och ger en välbehövlig värme i kylan. Dessutom skapar det en mysig stund tillsammans, där elden både ger värme och en härlig stämning. Komplettera med korvbröd eller tunnbröd och ta med olika tillbehör i små burkar för att göra måltiden ännu godare. Här är vårt tips på grillad korv i tunnbörd med potatissallad, rödkål och rostad lök.

När du köper grillkorv, välj en variant gjord på svenskt kött. Utbudet är stort och inkluderar både klassiska smaker och spännande kryddningar med internationella influenser – allt tillverkat av svenskt kött. Genom att välja produkter med märkningen Kött från Sverige kan du vara säker på att köttet kommer från djur som fötts, uppfötts och slaktats i Sverige, samt att hela produktionskedjan hanterats och kontrollerats här.

» För mer inspiration kan du kolla in vår Sportlovs-sida.

Aktuellt

Hur mycket av köttet är svenskt i offentliga kök?

Har järnbristen ökat?

En nyligen publicerad studie visade på högre andel unga tjejer som har järnbrist än tidigare forskning. Har järnbristen ökat?

Vad händer med järnet när man byter protein?

Vad händer med järnet när man byter protein?

Det pratas ofta om proteinskifte för att minska matens klimatpåverkan i offentliga kök. Men att byta bort exempelvis nötköttet påverkar också näringen,
framförallt järninnehållet.
Så vad händer med järnet när man byter protein?

Nu blir det lättare att veta var köttet kommer från

Nu blir det lättare att veta var köttet kommer från

Nu gäller det nya lagkravet som gör det lättare att veta var köttet kommer från; restauranger ska kunna berätta vilket land köttet på menyn kommer från och kravet gäller även för storhushåll som tillagar och serverar mat exempelvis i skolor, på sjukhus och äldreboenden.

Rulla till toppen