Mat på sportlovet
Vad ska man äta på sportlovet och hur gör man matlagningen enklare. Här hittar du våra bästa tips och recept.

Vad ska vi äta under sportlovet?

Nu är sportloven igång runt om i Sverige! De mörkaste månaderna är över och även om det är vinter börjar ändå solen och ljuset komma tillbaka. Med fint väder är det upplagt för utomhusaktiviteter var man än befinner sig i vårt avlånga land. Fyra veckor framåt ska det nu åkas pulka, skidor och skridskor, och oavsett vad man väljer att göra kan det vara skönt att vara ute och umgås med sin familj.

Förutom att fundera över vad man ska göra på sportlovet är en återkommande fråga vad man ska äta på sportlovet. Ska man resa bort och bo i stuga behöver man kanske göra en större planering. Vare sig man är hemma eller ska åka bort kan det vara skönt med mat som passar att äta både inne och utomhus, utan för mycket stök och bök. Här hittar du goda och värmande sportlovsrecept som passar att ta med ut, enkla middagar att laga till kvällen samt våra smarta tips när det kommer till sportlovsplaneringen.

Barn på sportlov

Matsäck på sportlovet

Att planera matsäck under sportlovet är ett bra sätt att spara in lite pengar. Det är ju också väldigt mysigt att äta ute i naturen. En matsäck går att variera på många vis och kan innehålla både varma och kalla maträtter.

Matiga mackor och wraps går att variera i oändlighet efter hela familjens tycke och smak. Till det är det gott med en varm dryck ur termos så som te, kaffe, saft eller varm choklad.

Har du en mattermos? Då kan du variera matsäcken ytterligare! Soppa i termos värmer gott och ger bra energi fram till middagen. Spana in våra goda recepttips nedan med rätter som kan ätas utomhus.

Matsäck

Grilla korv

Finns det något godare än grillad korv som man äter ute en vinterdag? Under sportlovet är det ju nästan ett måste att grilla korv åtminstone en dag. Grillkorv är perfekt att ta med som matsäck – särskilt om man vill äta något som är varmt. Dessutom är det både mysigt och stämningsfullt att samlas vid elden – och förstås, skönt att värma upp sig lite. Komplettera med korvbröd eller tunnbröd och goda toppings som du tar med i separata burkar.

Välj en korv gjord på svenskt kött när du köper grillkorv. Idag finns många olika sorter att välja mellan – även korv med utländska, spännande kryddningar, och som görs av svenskt kött. Håll utkik efter märkningen Kött från Sverige så kan du vara säker på att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige, samt att produkten är förädlad, förpackad och kontrollerad här.

Grilla korv

Vad ska vi äta till middag under sportlovet?

Vad ska vi äta till middag? Den ständiga frågan som man definitivt inte vill ställa när hela familjen har varit ute hela dagen och magen kurrar i mataffären. Planera istället sportlovets middagar i förväg så sparar du tid och energi. Här är våra tips på rätter som passar bra både hemma efter pulkaåkningen eller när man är i ett litet stugkök och har begränsat med basvaror och smaksättare.

Våra bästa tips inför sportlovet

  • Välj svenskt kött och svensk mat i säsong till sportlovets måltider. Det är mer hållbart, tryggt och säkrar vår matproduktion.
  • Kött är näringsrikt, mättar och ger hela familjen energi så man orkar hålla igång. Välj kött som barnen gillar.
  • Koka korv eller soppa, häll upp i termos och ta med ut.
  • Ska du resa iväg? Preppa mat hemma som du fryser in innan du åker iväg. När du sen packar kylväskan inför resan kan du använda de frysta matlådorna som kylklampar så resten av maten håller temperaturen under resan.
  • Ska du laga maten på plats? Smaksätt maten med färdiga kryddblandningar så slipper du massor av burkar. Färdig tacokrydda är ett utmärkt exempel.
  • Låt barnen vara delaktiga i både planering och matlagning. Då missas inga favoriter, alla får vara med.
  • Laga gärna fler middagsportioner så räcker det till lunch dagen efter. En stek eller pulled pork är exempelvis gott att lägga i en baguette eller i wraps.
  • Det blir ofta kladd och spill så glöm inte servetter.

Svenskt kött är alltid i säsong – även på vintern

Djuruppfödningen är viktig för Sverige

Djuruppfödningen är viktig för Sverige då det inte går att producera grödor som spannmål, raps, eller baljväxter i hela landet och året runt. Kött och mjölk är inte beroende av säsong utan kan produceras året om. Oavsett om du enbart väljer vegetarisk mat har djuren en viktig roll i vårt jordbruk, både i kretsloppet på gårdarna och ur ett ekonomiskt perspektiv.

Tänk på att välja svenska livsmedel idag när du handlar mat. Kolla efter märket Från Sverige så kan du vara säker på att maten är producerad här. När omvärlden är instabil är det bästa vi kan göra att välja svensk mat för att säkerställa en stark matproduktion i hela landet också i morgon.

Är svensk mat bättre för miljön?

I Sverige producerar vi mat med liten användning av växtskyddsmedel, antibiotika och med en hög djurvälfärd. Vår egen mat har också lägre klimatpåverkan än det globala genomsnittet och gynnar den biologiska mångfalden här.

Mycket av maten som importeras har producerats med lägre krav på att djuren ska ha det bra och mer antibiotika. Grödorna kan också ha besprutats med kemiska bekämpningsmedel som inte är tillåta i Sverige.

Kor inomhus
Rulla till toppen