Lättare att veta var köttet kommer från
Många restauranger och offentliga kök väljer kött och andra råvaror med omsorg. Med det nya lagkravet finns nu chansen att berätta både var köttet kommer från och berätta ännu mer om varför man väljer att servera just svenskt kött. Man kan exempelvis informera i menyn, på skyltar i restaurangen eller med en skylt på bordet.
Det finns stora möjligheter för de kök som väljer att servera svenskt kött. I butik är det så många som 87 procent av de svenska konsumenterna som vill välja svenskt kött. För restauranger finns nu alltså möjligheten att ännu tydligare informera och berätta om de mervärden som kommer med det svenska köttet och varför man väljer att servera just svenskt kött. Kanske är dina anledningar någon av dessa?
6 anledningar att välja svenskt kött:
- Vårt beredskapslager vid krig och kris. För att vi ska ha tillgång till mat i kristider behöver vi se till att vi har aktiva lantbruk och aktiva livsmedelsföretag i säkra tider – vi måste säkra den svenska maten!
- Ett djurskydd i världsklass där den svenska djurskyddslagen utgår ifrån att djuren ska ha möjlighet att utföra sina naturliga beteenden.
- Lägst användning av antibiotika inom EU. Ett ambitiöst djurskydd gör att djuren är friska. Att vi har friska djur gör att vi har lägst användning av antibiotika i EU.
- Ett näringsrikt och säkert livsmedel. Svenskt kött är tryggt och säkert. Kött och inälvsmat är också några av de mest näringstäta livsmedel som finns!
- Ökad biologisk mångfald och lägre klimatpåverkan. De betande djuren bidrar till biologisk mångfald. Svenskt kött har lägre klimatpåverkan än det globala genomsnittet.
- En cirkulär och mer hållbar matproduktion. Djuren kan äta det vi själva inte kan eller vill äta, som exempelvis gräs, restprodukter från livsmedelstillverkningen och spannmål av lägre kvalité.
» Här kan du läsa mer om varför det är viktigt att välja svenskt kött
Svenskt kött är säkert, tryggt och gott
Svenskt kött är säkert, tryggt, gott och packat med bra näring! Sverige är också ett avlångt land med bra förutsättningar för djurhållning i hela landet, där det inte alltid går att odla andra grödor. Djuren är viktiga för att kunna omvandla gräs till mat och när du väljer svenskt kött bidrar du också till att vi behåller gårdarna och matproduktionen i vårt land.
Serverar ni svenskt kött? Berätta för dina gäster om anledningarna och varför ni tycker det är viktigt.
» Läs mer om det nya lagkravet
» Här hittar du bordsryttare som kan användas på låg- och mellanstadiet för att prata mer om svenskt kött