De senaste veckorna har det rapporterats om köttbrist, främst på nötkött, och på sina håll gapar kyldiskarna på köttavdelningen tomma i livsmedelsbutikerna. Vad är det som gäller? Har vi en köttbrist i Sverige nu?
Svaret på frågan om vi har en köttbrist i Sverige eller ej är tredelad. Flera olika orsaker spelar in och påverkar att situationen ser ut som den gör just nu.
- Jul, nyår och trettonhelgen låg i år så att det blev få arbetsdagar under en treveckorsperiod. Det påverkade slakten, transporten och logistiken. Samtidigt är vi många som varit lediga och handlat hem mer kött under storhelgerna. Produktionen har alltså inte gått för fullt samtidigt som vi som konsumenter har handlat mer.
- Nötköttsproduktionen i Sverige är till stor del säsongsbunden i Sverige. När det kommer till tillgången på nöt- och lammkött är den som störst under hösten. Då har många djur gått ute på bete under sommaren och skickas till slakt efter betesperioden. Just nu är det inte lika många djur som är slaktmogna, som man säger. Djuren har inte kommit upp i rätt vikt och ålder än helt enkelt. Dessutom befinner sig många bönder i en kalvnings- och lammningsperiod just nu, en ny cykel av djuruppfödning är precis påbörjad.
- Vi har ett par tuffa år bakom oss rent ekonomiskt med höga kostnader och höga räntor. Detta har vi som konsumenter känt av och därför är vi många som fått fundera lite extra över hur man ska få pengarna att räcka till. Så har det även varit för bönderna. När äldre bönder avslutar eller lämnar över sin verksamhet till de yngre generationerna är det få av de yngre som haft de ekonomiska möjligheterna att satsa och expandera för att bibehålla eller öka produktionen. Precis som vi i hushållen agerat när vi varit försiktiga med utgifter så har också bönderna hållit igen för att man inte förmått att ta för stora risker i en tid där ekonomin varit osäker. På längre sikt ser vi alltså att det är en minskande produktion som en effekt av lågkonjunktur och pressat ekonomiskt läge som vi nu förhoppningsvis kommer ur när räntor och kostnader sänks och ekonomin blir mer stabil.
Så har vi en köttbrist i Sverige?
Här och nu är det framförallt de så kallade ädla detaljerna som det råder brist på, som ryggbiff och entrecote men även färs. Det finns fortfarande spännande och så kallade udda detaljer att få tag på och vi på Svenskt Kött har gott om inspiration, recept och tillagningstips på hur man äter nose to tail. Det råder heller ingen brist på griskött som har en jämnare produktion än nöt- och lammkött.
Fortsätt välja svenskt kött
Så vad är slutsatsen? Det finns en lokal brist som kommer att vara övergående inom kort men samtidigt ser vi att produktionen av nöt generellt påverkats under de senaste åren på grund av att tillräckliga investeringar och satsningar inte gjorts. Som en effekt av detta spås volymerna av svenskt nötkött därför minska något på kort sikt men sedan öka igen när investeringstakten ökar. Denna cykel är dock längre och kommer påverka tillgången på svenskt kött kommande 1-3 åren innan det vänder. Detta eftersom när det kommer till köttproduktion och djuruppfödning kan man inte bara producera mer i en handvändning. Det är levande djur som växer i den takt de gör. Om en gård lägger ner eller om man skickar moderdjur på slakt tar det flera år innan nya moderdjur kan ta vid och ersätta dem. I Sverige har vi dessutom en av världens mest ambitiösa djurskyddslagar där produktionen ofta utgår från att låta djuren växa i den takt som är naturlig för dem. Det tar tid.
När du som konsument handlar mat i butiken eller äter ute är det viktigt att förstå att de val vi gör får konsekvenser. Om vi slutar välja svenskt kött och svensk mat idag så kommer det inte finnas i framtiden. Tips till dig är därför att fortsätta välja svenskt kött. Välj andra detaljer eller svensk gris och chark och var villiga att betala för det, så att vi fortsatt ska ha en robust köttproduktion i Sverige.