Våren är i antågande och snart är påsken här. Vädret har hittills var milt och vårbruket är i full gång. Samtidigt har det nog inte undgått någon att det råder brist på lammkött och nötkött. Jordbruksverket presenterade dessutom nyligen rätt dystra siffror som visar att den svenska marknadsandelen på lamm sjunkit från en redan låg nivå. Hur ser framtidsutsikterna ut, kommer det finnas svenskt lamm till påsk?
Varför är det brist på svenskt lammkött?
Det finns flera orsaker till att det är brist på just svenskt lamm. Först och främst har Sverige en relativt liten lammproduktion och det är jämförelsevis få bönder som har lammuppfödning som sin huvudsyssla. Om man jämför med länderna vi importerar ifrån så finns det 24 miljoner får i Nya Zeeland, 3,7 miljoner i Irland och 0,3 miljoner i Sverige. Vi har i närtid haft svåra växtodlingsår med den extrema torkan 2018 och missväxt 2023, vilket har lett till foderbrist som tvingat många att minska sin produktion. 2018 var torkan så extrem att många gårdar var tvungna att skicka fler djur än planerat till slakt. Att föda upp djur tar tid och när man tvingas slakta moderdjur tar det tid att bygga upp produktionen på nytt.
Rent ekonomiskt har de senaste åren varit utmanande med krig, pandemi och skenande kostnader och räntor. Det har gjort att många bönder inte haft möjlighet att utveckla sin uppfödning och flera har även varit tvungna att minska eller lägga ner sin verksamhet.
Varg kan begränsa lammproduktionen
Lammproduktionen är också påverkad av rovdjur och då framför allt varg. Förutom oro för vargattacker så innebär närvaron av varg eller andra rovdjur en högre arbetsbelastning för bonden eftersom man behöver ha rovdjurssäkra stängsel som både kostar mycket att sätta upp samt kräver mycket underhåll för att de ska vara effektiva. Att få varg i närheten av sin gård kan alltså också vara en anledning till att lammproducenterna inte utvecklar eller till lägger ned sin verksamhet.
Säsongsbunden produktion
Den svenska lammproduktionen är till stor del säsongsbunden, även om vissa raser får lammar under alla tider på året. I Sverige pågår den största lamningssäsongen just nu under våren. Sedan släpps djuren ut på bete under sommaren. Efter betesperioden skickas flest djur till slakt och det är därför tillgången är som störst på hösten.
En del bönder, särskilt de med en större produktion, föder upp lamm året om för att möta efterfrågan. Det går alltså att få tag på svenskt lammkött året om, men med en sviktande produktion blir säsongsvariationerna större.
Hur ska man göra för att få tag på svenskt lamm till påsk?
Det brukar främst vara lammsteken som är svårast att hitta till påsk, i synnerhet nu när bristen är större än vanligt. Däremot kan man ha tur och hitta andra detaljer som är lite mindre vanliga men minst lika goda, exempelvis lammentrecote och lammlägg. Man kan också ha tur och hitta svenskt lamm i frysdisken från höstens säsong.
Har du testat fårkött
Benämningen lammkött får användas så länge fåret är under ett år och inte har lammat. Därefter blir det fårkött. I andra stora lammätande länder som exempelvis Irland eller Australien är det vanligt att också äta fårkött. I Sverige har fårkött framför allt gått till chark men tillgången på fårfärs ökar i många livsmedelsbutiker, vilket också kan vara ett alternativ.
Ersätt med andra köttslag
Finns inte svenskt lammkött, välj svenskt gris- eller nötkött. Du kan fortfarande krydda med lammets klassiska smakkompisar som citron, vitlök, rosmarin och timjan för att få en god och högtidlig rätt till påskmiddagen.
Vad kan du göra för att stärka den svenska lammproduktionen?
- Fortsätt välja svenskt kött – För att stödja svenska bönder och en mer hållbar köttproduktion.
- Utforska andra detaljer eller fårkött – Det finns många smakrika produkter utöver de mest eftertraktade.
- Välj annat svenskt kött – Finns inte svenskt lammkött, välj svenskt gris- eller nötkött. Glöm inte att också kolla frysen!
- Stöd en robust svensk köttproduktion – Genom att välja och betala för svenskt kött idag kommer bönderna kunna producera i framtiden.