Får man cancer av kött?

Har du någon gång hört att man får cancer av kött? Ligger det någon sanning i det påståendet eller hur är det egentligen? Får man cancer av kött?
Får man cancer av kött?

Får man cancer av kött?

Det finns vetenskapliga studier som visar på ett troligt samband mellan konsumtion av rött kött, processat kött och tjock- och ändtarmscancer. Det är dock stor skillnad i resultatet i olika studier om hur stor konsumtion som leder till ökad risk. Dessutom är osäkerheterna stora i forskningsresultaten och det finns forskning som inte ser något samband. Men innan vi går in på köttets roll behöver vi kika på frågan, vad är det som kan leda till tjock- och ändtarmscancer som kopplas till konsumtion av kött- och charkprodukter?

Vad kan leda till tjock- och ändtarmscancer?

Enligt Cancerfonden talar det mesta för att matvanor, rökning och alkoholkonsumtion, men också andra levnadsvanor, har betydelse vad gäller ökad risk att drabbas av cancer. Denna typ av cancer är dessutom vanligare i länder där maten innehåller mindre fibrer, frukt och grönt och mycket kött och fett (till exempel i Sverige och USA).

Men betyder det per automatik att det är köttet som är den största boven? Eller är det bristen på fibrer? Eller att vi är för dåliga på att variera vår kost? Kan det också vara skillnad om man äter en köttgryta med kokt potatis och råkostsallad eller om man äter korv med pommes och läsk?

Men betyder det per automatik att det är köttet som är den största boven? Eller är det bristen på fibrer? Eller att vi är för dåliga på att variera vår kost?

För att kika närmare på riskfaktorer för tjock- och ändtarmscancer kan man få vägledning från Burden of Proof som både undersöker risker som påverkar hälsan negativt och också bedömer hur robusta bevisen är. Exempelvis har rökning och lungcancer 5 av 5 stjärnor, vilket betyder väldigt starka bevis för samband. Hög konsumtion av kött kopplat till tjock och ändtarmscancer har 2 av 5 stjärnor, vilket betyder svaga bevis för samband.

Riskfaktorer för tjock- och ändtarmscancer rangordnat utifrån hur starka bevisen är enligt Burden of Proof:

• Kost med lite kalcium
• Kost med lite fibrer
• Kost med lite fullkorn
• Högt blodsocker vid fasta (pre-diabetes)
• Kost med lite mjölk
• Kost med mycket rött kött
• Kost med mycket processat kött

Den här datan tyder på att det finns flera aspekter kopplade till kosten som helhet som spelar roll för risken att drabbas av sjukdom som cancer.

Hur är det då, får man cancer av kött och chark?

När det gäller frågan kött och cancer är World Cancer Research Fund (WCRF) en vanligt förekommande källa i diskussionen. Till skillnad från Burden of Proof anger WCRF att det finns starka bevis för följande:

  • Konsumtion av processat kött är en övertygande (convincing) orsak till risk att utveckla tjock- och ändtarmscancer.
    Risken ökar med 16% per 50 gram/dag som konsumeras (osäkerhet 8–26%).
  • Konsumtion av rött kött är en trolig (probable) orsak till tjock- och ändtarmscancer.
    Risken ökar med 12% per 100 gram/dag som konsumeras (osäkerhet 0–25%).
  • Med rött kött menas kött från nöt, gris, lamm, ren och vilt.

Här behöver vi ha med oss att det är stora osäkerheter i denna data, och den baserar sig på en konsumtion av rött kött som är mycket större än det vi konsumerar i Sverige idag. Siffrorna innebär inte att det är 12 procents risk att få cancer, utan att risken ökar med 12 procent.

Låt oss förklara; statistik från Cancerfonden visar att risken att insjukna i tjocktarmscancer eller ändtarmscancer före 75 års ålder är 4,1 procent för män och 3,3 procent för kvinnor. Med andra ord är det enligt statistiken 4,1 män av 100 och 3,3 kvinnor av 100, som innan 75 års ålder riskerar att drabbas av tjock- eller ändtarmscancer. Med en ökad risk med 12 procent ökar risken från 4,1 till 4,6 för män och från 3,3 till 3,7 för kvinnor.

Den här beräkningen är baserad på en konsumtion om 700 gram per vecka, vilket är högre än dagens konsumtion. Dagens konsumtion är i snitt 511 gram per vecka enligt statistik från Jordbruksverket.

”Orsaksförväxling” eller på engelska ”confounding” behöver också beaktas. WCRF skriver själva att: Människor som äter stora mängder rött kött tenderar att äta mindre kyckling, fisk och grönsaker (och vice versa). Så en effekt av rött kött skulle kunna, i alla fall till en del, bero på lågt intag av dessa andra livsmedel. Vissa studier justerar för komponenter som fiber och calcium, men bara få justerar för specifika livsmedel som grönsaker och frukt.

Vad är ett högt intag av rött kött?

Många studier separerar inte rött kött från processat kött, utan i undersökningarna slås rött kött och processat kött ihop. Det är en av anledningarna till att rött kött och processat kött (eller chark som man lite missledande väljer att kalla det i Sverige) ofta presenteras tillsammans i många kostråd. Bevisen för att rött kött ökar risken för cancer är mer ifrågasatt. Framförallt om man utgår från dagens genomsnittliga konsumtionsnivå om 511 gram i veckan.

Flera artiklar skriver att ett högt intag eller stor konsumtion av rött kött och chark ökar risken för cancer, men det är inte lika tydligt vad som är ett högt intag. Livsmedelsverkets förslag på nya kostråd anser att dagens rekommendation för rött kött bör sänkas från max 500 gram till max 350 gram per vecka. Enligt en Burden of Proof-studie ser man inte någon ökad risk för cancer vid konsumtion 0–200 g per dag. En granskning av NNR2023 visar att de studier som NNR baserar sin rekommendation på inte heller visar någon ökad risk vid en konsumtion under 567 gram/vecka. Olika data men också olika metoder för att analysera data spelar in här.

Vad orsakar sambandet?

Det är inte säkerställt vad det skulle kunna vara som gör att det finns ett eventuellt samband mellan cancer och kött. Ett möjligt samband som skulle behöva undersökas närmare är effekterna av hård grillning/stekning och att bildandet av aminer och PAH kan vara länkade till tjock- och ändtarmscancer. Ett scenario är alltså att tillagningen har större påverkan än själva råvaran. Ytterligare en teori som diskuteras är om hem-järn och bildandet av nitrat och nitrit i tarmen påverkar risken för cancer. Dessa frågor diskuteras alltså, men det finns idag ingen fastslagen orsak.

Ytterligare en aspekt är att mejeriprodukter, kalcium, fibrer och fullkorn minskar risken för tjock- och ändtarmscancer. Om de som äter mer kött också äter mindre av dessa livsmedel skulle det alltså kunna ha en påverkan på risken.

Hur ska man äta för att undvika cancer då?

De allmänna råden från organisationer som Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten, Världshälsoorganisationen (WHO) och World Cancer Research Fund (WRCF) pekar åt samma håll; vi bör i första hand sträva efter att ha en hälsosam vikt, röra på oss och motionera mer, äta mer grönt, begränsa mängden godis, sötade drycker och andra energitäta livsmedel, samt begränsa mängden rött kött till 500 gram tillagad vikt per vecka.

Se också över din livsstil så att det inte bara är kosten som blir verktyget för att må bättre. Att inte röka, vara försiktig med solen, röra på sig, dricka måttligt med alkohol och minska på stressen har också en påverkan för att leva mer hälsosamt. Det finns med andra ord ingen quick-fix som att bara exkludera ett enskilt livsmedel.

Vilka rekommendationer finns?

Nedan listas sammanfattningar av de rekommendationer relaterat till rött kött och cancer som finns idag (se fullständiga rekommendationer längre ner).

1177:s råd för att minska risken för cancer:
Ät mer mat från växtriket, fullkorn, baljväxter, grönsaker, frukt och bär, Fullkorn och fibrer minskar risken, ät mindre tomma kalorier och skräpmat, begränsa mängden rött och processat kött, drick vatten istället för sötade drycker.

WCRF:
Om du äter rött kött, begränsa konsumtionen till högst cirka tre portioner per vecka. Tre portioner motsvarar cirka 350–500 g (ca 12–18 oz) tillagad vikt. Ät mycket lite, om något, processat kött.

Rekommendation från WCRF är inte att sluta äta kött, då kött är en värdefull källa till näringsämnen, särskilt protein, järn, zink och vitamin B12.

Europeiska kodexen mot cancer:
Som vägledning rekommenderas att inte äta mer är 500 g rött kött per vecka. 500 g tillagad vikt vilket motsvarar ungefär 700–750 g rå vikt beroende på styckningsdel och hur det tillagas.

NNR2023:
Intaget av rött kött och chark ska begränsas till 350 gram/vecka (tillagad eller ready-to-eat).

Svenska kostråd:
Max 500 gram rött kött och chark per vecka. Endast en mindre del bör vara chark.

Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi (IHE) uppskattar att 28 procent av alla cancerfall i Sverige orsakas av våra levnadsvanor – och därför är undvikbara. Nästan tre av tio fall, med andra ord. Enligt rapporten handlar det om lite drygt 30 olika cancerdiagnoser som är kopplade till sju påverkbara faktorer, som tillsammans orsakar runt 15 000 cancerfall i Sverige varje år.

Antal personer som insjuknat i cancer till följd av påverkbara riskfaktorer:

Kvinnor:

1. Rökning (2805)
2. Solvanor (1818)
3. Övervikt och fetma (838)
4. Infektioner (838)
5. Alkoholkonsumtion (837)
6. Kostvanor (643)
7. Fysisk inaktivitet (418)

Män:

1. Rökning (3199)
2. Solvanor (2027)
3. Kostvanor (839)
4. Övervikt och fetma (454)
5. Alkoholkonsumtion (440)
6. Infektioner (343)
7. Fysisk inaktivitet (53)

Aktuellt

Får man cancer av kött?

Får man cancer av kött?

Har du någon gång hört att man får cancer av kött? Ligger det någon sanning i det påståendet eller hur är det egentligen? Får man cancer av kött?

Blir man sjuk av kött?

Blir man sjuk av kött?

Hur ska man tolka forskningsrapporter kopplat till livsmedel och hälsa? Kan man verkligen säga att man blir sjuk av kött?

Rulla till toppen