Hur tillagar man kött?
Måste man torka av köttet? Varför ska man bryna grytbitar och när är bäst att krydda köttet? Här är svaren på de vanligaste frågorna om hur man tillagar kött.
Var kommer maten ifrån?
Att ha mat på bordet är något vi i Sverige ofta tar för givet. Men var kommer maten ifrån och vilka ansträngningar ligger bakom produktionen?
Vad innebär COP28 för köttproduktionen?
COP28 är klimattoppmötet där världens länder samlas för att komma överens om hur man ska lösa klimatkrisen. Vad innebär COP28 för köttproduktionen?
Serverar din kommun svensk mat?
Många av oss tänker på att köpa hem svensk mat i största möjliga mån, men hur är det i de offentliga måltiderna? Serverar din kommun svensk mat?
Svåra växtodlingsåret gav mer djurfoder
2023 års skörd blev 30 procent lägre än fjolårets men det svåra växtodlingsåret gav mer djurfoder.
Måltidsglädje, råvaror i säsong och svenskt kött!
På skolrestaurangen Guldtuppen står måltidsglädje, råvaror i säsong och svenskt kött på menyn. Detta tack vare eldsjälarna till kockar som driver köket.
Julskinkan – ohotad favorit på julbordet för elfte året i rad
För elfte året i rad är julskinkan ohotad favorit på julbordet tillsammans med Janssons frestelse.
Lyxig nyårsmeny av Desirée Jaks – Årets Kock 2023
Behöver du inspiration till nyår? Här är en lyxig nyårsmeny av Desirée Jaks men samtidigt prisvärd och i säsong.
Varför äter vi så mycket gris i Sverige?
Griskött är en del av svensk mattradition. Men varför äter vi så mycket gris i Sverige? Följ grisens historia här.
Hur blir julbordet i år?
Livsmedelsföretagens julmatsundersökning svarar på vad som är viktigast med maten nu till jul och hur julbordet blir i år.
Vilken växthusgas påverkar mest?
Halterna av växthusgaser fortsätter öka enligt WMO:s rapport. Men vilken växthusgas påverkar uppvärmningen av klimatet mest?
Lokal och lekfull mat på förskolan
På förskolan Juvelen serveras lokal och lekfull mat och förskolekocken Malin Nilsson har med barnen i köket.
Äldre artiklar
Svenskarna äter allt mindre kött – men andelen svenskt växer
Svenskarna äter mer kyckling- och lammkött, men minskar förbrukningen av nöt- och griskött. Utvecklingen i Sverige går mot minskad förbrukning, men ökad svensk produktion tack vare växande export.
Klassiska julrecept av Årets Kock Johan Backeus
Johan Backeus, Årets Kock 2017, har tagit fram fyra klassiska julrecept i ett samarbete med Svenskt Kött, alla med hans egen personliga touch. Rätterna har …
Glöm inte näringsläran i klimatdiskussionen!
Varje hållbarhetsdiskussion om mat måste ha ett nutritionsperspektiv. Det kan låta så enkelt som att minskad köttkonsumtion är bra såväl för miljön som hälsan. Men allt är inte så enkelt. Det säger med dr Ingrid Larsson och professor Lena Hulthén, i en artikel på nutritonsfakta.se.
Den betande mulen räddar våra hagar
I skolprogrammet Maträtt besöker två ungdomar Kolstorps gård för att få svar på frågan varför vi egentligen behöver bönder. Svaret är inte självklart. För de får bland annat veta att svenska bönder erbjuder ”ekosystemtjänster”.