Ta vara på julresterna
För att äta hållbart är det viktigt att ta vara på all mat man köper hem. Planera inköpen och se till att hantera och förvara maten på rätt sätt. Mycket av julmaten håller längre än man tror, och visst kan man också skapa nya rätter av det som blir över.
Resterna från julbordet kan bli starten på en ny rätt. Köttbullar och prinskorv passar fint att värma som de är och komplettera med exempelvis potatismos eller stekt potatis. Den överblivna leverpastejen kan enkelt bli en fin förrätt med smågurkor och cumberlandsås. Soppa är smart restmat där både kål och kött kan användas. Eller varför inte göra en japansk nudelsoppa, så kallad ramen? Skär ner skinka, julkorv och allt du får över i mer behändiga bitar och frys in. Alternativt kan man lägga flera saker i samma låda och när lådan är full är det dags för pytt i panna till middag.
Rester av julskinka
Kronjuvelen när det kommer till rester från julbordet måste väl ändå vara julskinkan? Julskinka är väldigt användbart och kan nyttjas på precis samma vis som kokt eller rökt skinka. Blanda ner den i pastan, i gratängen eller lasagnen. Skär den till tärningar och lägg i en gryta eller soppa. Finstrimla den som pulled pork och smaksätt med kryddor och bbq-sås. Tärna den och stek till en pytt tillsammans med tärnad potatis och överbliven julkorv, kål och lök. Gör en rest-pizza eller sväng ihop några juliga smörrebröd toppade med stuvad grönkål eller brysselkål. Köp gärna en stor julskinka, dela den och frys in den ena halvan.
För miljön och för ekonomin
Miljönyttan av att återanvända eller återvinna mat kan inte uppväga den belastning på miljön som uppstår när maten produceras. Därför är det alltid bäst att arbeta för att svinnet inte uppstår – genom planering, rätt hantering och förvaring. Inte bara miljön tar skada av matsvinn – att kasta mat är ju precis lika dåligt för ekonomin. I tider med höjda matpriser och krig i Ukraina är svinnsmarta knep nästan ett måste för att matbudgeten ska gå ihop.
Så får du julmaten att hålla längre
- Ha maten framme så kort tid som möjligt i rumstemperatur. Ta hellre fram mindre portioner och fyll på snarare än att ta fram allt på en gång.
- Har du möjlighet att förvara maten utomhus, exempelvis på en balkong, slipper kylen gå så hårt och kosta extra pengar.
- Förvara kalla rätter på en kylklamp eller en marmorbricka som fått stå i frysen.
- Maten håller längre än du tror – titta, lukta och smaka på den. Våga lita på dina sinnen – om maten verkar okej är den okej att äta. Bäst före-datumet anger bara hur länge ett livsmedel förväntas behålla smak, färg, krispighet, spänstighet och tuggmotstånd. Det ska alltså inte blandas ihop med sista förbrukningsdag som istället indikerar hur länge ett livsmedel är säkert att äta.
- Var noga med renligheten när du lagar egna rätter och lägger in. Tvätta skärbrädor, verktyg och händer ordentligt. Burkar desinficerar du enklast genom att ställa in dem i ugnen 15 minuter i 150°C.
- Använd frysen för det som är på väg att passera bäst före och det som inte kommer att användas inom de närmaste dagarna. Skriv datum på locket och vad lådan innehåller.
Hur länge håller julens kötträtter?
Kalvsylta: Håller 3–5 dagar i kylen. Kan frysas men måste värmas och sedan stelna i kylskåp.
Julkorv: Håller cirka 1 vecka i kylen. Går att frysa.
Julskinka: Håller cirka 1 vecka i kylen. Går att frysa.
Paté: Håller 2–3 dagar i kylen. Går att frysa.
Leverpastej: Håller cirka 5–7 dagar i kylen. Går att frysa.
Köttbullar: Håller cirka 1 vecka i kylen. Går att frysa.
Prinskorv: Håller cirka 1 vecka i kylen. Går att frysa.
Revbensspjäll: Håller cirka 1 vecka i kylen. Går att frysa.
Tänk på att om julmaten står framme långa stunder och tas fram upprepade gånger i rumstemperatur håller den ofta betydligt kortare.
4 goda mackor av skinkresterna

Julsmörrebröd julkorv, äpple, rödkål och senapscreme
Dessa julsmörrebröd julkorv, äpple, rödkål och senapscreme är perfekta att bjuda på till glöggfikat eller glöggminglet.

Skinkmacka med rödbetsmarmelad
När du vill göra dig en riktigt god skinkmacka på vörtbröd kan du förgylla den med mustig rödbetsmarmelad.

Skinkmacka med coleslaw på grönkål
När det är säsong för grönkål kan du göra den här goda salladen. Den passar extra bra ihop med julskinka. Servera den här goda mackan till lunch eller kväll.

Julens skinkmacka med oströra
Julskinka, ost, senap och ruccola lägg till några knäckebröd och smör. Vips så har du rört i hop Julens skinkmacka med oströra!
Fest med rest till nyår
Varför är självförsörjning av kött så viktigt?
Djuren är vårt beredskapslager
På våra breddgrader förekommer inte så mycket matproduktion ute på åkrarna under vinterhalvåret. I stallarna pågår däremot matproduktionen för fullt. Hela dagarna, året runt. Svenskt kött är därmed alltid i säsong och ett beredskapslager som vi behöver vara rädda om och värna.
Men produktion av kött tar lång tid, flera år. Och när omvärlden plötsligt förändras, när kostnader slår i taket, tvingas producenterna dra i handbromsen och i stället minska sin produktion vilket är den aktuella situationen för svenska bönder idag. Detta kommer att leda till en lägre självförsörjningsgrad som också kommer att bestå under många år framöver.
Djuruppfödningen är viktig för Sverige
Djuruppfödningen är viktig för Sverige då det inte går att producera grödor som spannmål, raps, eller baljväxter i hela landet och året runt. Kött och mjölk är inte beroende av säsong utan kan produceras året om. Oavsett om du enbart väljer vegetarisk mat har djuren en viktig roll i vårt jordbruk, både i kretsloppet på gårdarna och i ett ekonomiskt perspektiv.
Tänk på att välja svenska livsmedel idag när du handlar mat. Kolla efter märket Från Sverige så kan du vara säker på att maten är producerad här. Världen och Sverige står inför en kraftig förändring på livsmedelsmarknaden så det bästa vi kan göra är att välja svensk mat för att säkerställa en stark matproduktion i hela landet också i morgon.
Ökning av svensk mat är bättre för miljön
Säkrar vi den svenska maten minskar också vårt miljöfotavtryck på planeten. I Sverige producerar vi mat med liten användning av växtskyddsmedel, antibiotika och med en hög djurvälfärd. Vår egen mat har också lägre klimatpåverkan och gynnar den biologiska mångfalden här.
Mycket av maten som importeras har producerats med lägre krav på att djuren ska ha det bra och mer antibiotika. Grödorna har ofta också besprutats med kemiska bekämpningsmedel som inte är tillåta i Sverige. Det är alltså en vinst för klimatet och miljön att säkra den svenska maten.











