Tjälknöl | Svenskt Kött

Tjälknöl

Tjälknöl lagar du av djupfryst kött, som sedan rimmas i saltlake. Sedan skärs köttet i tunna skivor, och kan serveras på buffé eller som huvudrätt. Du får också förslag på en god linssallad att servera till köttet. 

Ingredienser

8 portioner

1 kg nötstek av fransyska eller ytterlår, djupfryst

Saltlag:
2 ½ dl vatten
¾ dl salt
2 tsk socker
2 tsk svartpepparkorn, krossade
2 lagerblad
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin 

Linsallad:
4 dl röda linser
8 dl vatten
2 tsk salt
1 kruka romansallat
1 zucchini, tärnad
1 gul paprika, tärnad
1 röd paprika, tärnad
10 cm purjolök, strimlad
150 g fetaost, smulad

Dressing:
½ dl tomatpuré
½ dl vatten
½ dl olivolja
1 msk vitvinsvinäger
½ dl färsk basilika, hackad
salt och peppar

Gör så här

Värm ugnen till 80°. Lägg det djupfrysta köttet på galler med en plåt under. Låt stå i ugnen ca 8 timmar. Känn efter när köttet är så pass tinat att du kan sticka in en köttermometer. Stek  till innertemperatur 60 ̶ 65° för rosastekt och 70° för genomstekt.

Blanda samman vatten salt och kryddor till en lag och lägg ner det varma köttet. Låt köttet dra i lagen ca 2 timmar. Ta upp köttet så att det inte blir för salt. Kyl köttet. 

Linssallad:
Koka upp linserna i saltat vatten, tag av kastrullen och låt dra under lock 15 minuter. Blanda samman alla ingredienser till dressingen.
Blanda alla grönsaker och ost. Häll över dressing.

Servering:
Skär upp köttet i tunna skivor och servera salladen till. 

Tips:
Det är även gott med potatisgratäng till tjälknöl. 

FLER RECEPT

Rulla till toppen