Tjälknöl lagar du av djupfryst kött, som sedan rimmas i saltlake. Sedan skärs köttet i tunna skivor, och kan serveras på buffé eller som huvudrätt. Du får också förslag på en god linssallad att servera till köttet.

Tjälknöl lagar du av djupfryst kött, som sedan rimmas i saltlake. Sedan skärs köttet i tunna skivor, och kan serveras på buffé eller som huvudrätt. Du får också förslag på en god linssallad att servera till köttet.
8 portioner
1 kg nötstek av fransyska eller ytterlår, djupfryst
Saltlag:
2 ½ dl vatten
¾ dl salt
2 tsk socker
2 tsk svartpepparkorn, krossade
2 lagerblad
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
Linsallad:
4 dl röda linser
8 dl vatten
2 tsk salt
1 kruka romansallat
1 zucchini, tärnad
1 gul paprika, tärnad
1 röd paprika, tärnad
10 cm purjolök, strimlad
150 g fetaost, smulad
Dressing:
½ dl tomatpuré
½ dl vatten
½ dl olivolja
1 msk vitvinsvinäger
½ dl färsk basilika, hackad
salt och peppar
Värm ugnen till 80°. Lägg det djupfrysta köttet på galler med en plåt under. Låt stå i ugnen ca 8 timmar. Känn efter när köttet är så pass tinat att du kan sticka in en köttermometer. Stek till innertemperatur 60 ̶ 65° för rosastekt och 70° för genomstekt.
Blanda samman vatten salt och kryddor till en lag och lägg ner det varma köttet. Låt köttet dra i lagen ca 2 timmar. Ta upp köttet så att det inte blir för salt. Kyl köttet.
Linssallad:
Koka upp linserna i saltat vatten, tag av kastrullen och låt dra under lock 15 minuter. Blanda samman alla ingredienser till dressingen.
Blanda alla grönsaker och ost. Häll över dressing.
Servering:
Skär upp köttet i tunna skivor och servera salladen till.
Tips:
Det är även gott med potatisgratäng till tjälknöl.