Lövbiffspanna med champinjoner och vitlök | Svenskt Kött

Lövbiffspanna med champinjoner och vitlök

Lövbiffspanna med champinjoner och vitlök

Denna lövbiffspanna med champinjoner och vitlök är en krämig och gräddig middagsrätt som passar fint vare sig man vill ha något lite festligare i veckan, eller som en härlig helgmiddag. Exempelvis som på söndagen. Pannan serverar man med det man är sugen på; havreris, bulgur, vanligt ris eller potatismos. Själva pannan är glutenfri, och väljer du något av de sista tillbehören blir hela anrättningen glutenfri. En enkel sallad passar också fint till och ger det hela lite krisp och fräschör.

Tänk på att alltid välja svenskt kött när du handlar i matbutiken – det är både hållbart och smart. Svenskt kött har en lägre klimatpåverkan än det globala genomsnittet, lägre antibiotikaanvändning och bidrar till fler arbetstillfällen samt en högre självförsörjningsgrad i Sverige.

Ingredienser

4 personer

250g gula steklökar
200g färska champinjoner
smör att steka i
500g lövbiff av nöt
salt, svartpeppar
2 vitlöksklyftor
5 dl grädde
2 dl mjölk
1 msk senap
1 msk kinesisk soja
2 msk hackad persilja
250g babytomater

Gör så här

Lägg steklöken i ett ljummet vattenbad i 10 minuter så blir de lättare att skala. Skala och skär av ändarna på lökarna, men se till att de fortfarande sitter ihop i botten. Halvera eller kvarta lökarna på längden beroende på storlek. Tvätta och skiva champinjonerna. Smält smör i en stekpanna och lägg i löken. Stek i några minuter på låg värme tills den börjar mjukna och lägg sedan i svampen. Stek tills allt mjuknat och fått lite yta. Lägg över i en skål.

Strimla lövbiffen tvärs över fiberriktningen. Smält smör i en stekpanna och lägg i hälften av köttet. Stek så det får yta. Salta och peppra. Lägg ur köttet och stek resterande kött.

Skala och finhacka vitlöken. Lägg tillbaka allt kött samt lök, svamp och vitlök. Låt det stekas en minut och slå sedan på grädde och mjölk. Rör i senap, soja och persilja. Låt allt puttra ihop i cirka 10 minuter.

Halvera tomaterna och vänd ner i pannan. Servera med kokt havreris, ris eller potatismos.

Receptet är skapat av Madeleine Landley

Madeleine Landley är receptkreatör, fotograf och kokboksförfattare. Hon driver också en av Sveriges största matbloggar Landleys kök.

Varför ska man välja svenskt nötkött?

Visste du att vi behöver fler betande djur för att rädda den biologiska mångfalden? Hagmarker där betesdjur vistats länge och som inte plöjts under en längre tid, så kallade naturbetesmarker, har en stor artrikedom och kan ha över 40 arter på en kvadratmeter. Naturbetesmarker kan vara lika artrika som regnskogen och är livsmiljön för många utrotningshotade arter. Beteshagen är ett hem för många växtarter men också mängder av fjärilar, skalbaggar, bin och fåglar. För att bevara biologisk mångfald och ett bördigt landskap behövs ungefär ett nötdjur per hektar.

Om dessa betesmarker inte vårdas av betande djur försvinner den floran och faunan. Enligt Naturvårdsverket behövs fler betande djur för att klara Sveriges miljömål om biologisk mångfald.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt nötkött här

FLER RECEPT

Rulla till toppen