Lammköttbullar med rostad vitlök och rosmarin

Många tycker om ett riktigt traditionellt julbord men vill gärna variera rätterna lite, så i år blir det köttbullar av lamm på julbordet! Lammfärs passar fint att använda i köttbullar med rejäl kryddning av örter. Servera som bufférätt på julbordet eller som hel måltid för 4 personer med kokt potatis och inlagd gurka.

Ingredienser

500 g lammfärs

100 g finmalet späck

5 vitlöksklyftor

2 tsk neutral rapsolja

10 timjankvistar

4 rosmarinkvistar

½ dl ströbröd

1 dl mjölk

1 ägg

1 tsk salt

smör till stekning

Gör så här

Skala vitlöksklyftorna. Hetta upp oljan i en stekpanna och rosta vitlöksklyftorna gyllene. Ta upp och låt svalna. Plocka timjan och rosmarin. Finhacka dem och vitlöksklyftorna. Blanda samman ströbröd och mjölk.

Blanda samman lammfärs, späck och salt till en homogen massa. Tillsätt ägget och arbeta in det. Tillsätt sedan det uppblötta ströbrödet och kryddorna. Blanda noga och rulla köttbullar om ca 15 g. Lägg dem på en skärbräda och låt dem vila kallt ca 10 minuter.

Hetta upp smör i en gjutjärnspanna. Bryn köttbullarna i omgångar i riktigt med smör tills de får en jämn fin brun färg. Börja på hög värme och sänk efter hand. Skaka pannan då och då, så att köttbullarna får fin färg runt om. Sänk sedan värmen och låt köttbullarna bli genomstekta, 3−5 minuter.

Här hittar du alla Johans recept

Tips! Kolla in filmen nedan för att se hur Johan gör för att steka riktigt fina runda köttbullar.

FLER RECEPT

Rulla till toppen