Sväng ihop en god julstek av skinkstek. Denna ugnsbakta julstek smaksätts med äppeljuice, ingefära, kanel, kryddpeppar. Servera den gärna med stekta brysselkål, grönkål och äpplen, gräddsås samt potatis- eller rotselleripuré.
Julstek av skinkstek
Ingredienser
6–8 personer
1–1,2 kg skinkstek
smör att steka i
salt, svartpeppar
1 dl vatten till formen
1 msk mörk sirap
2 msk koncentrerad äppeljuice
0,5 tsk malen ingefära
0,5 tsk malen kanel
1 krm malen kryddpeppar
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk salt
1 tsk rapsolja
Gör så här
Ansa skinksteken från hinnor och knyt upp den med ett steksnöre. Värm en klick smör i en stekpanna och bryn skinksteken runt om. Lägg över i en mindre ugnsform. Salta och peppra köttet runt om och sätt i en stektermometer mitt i steken. Slå en deciliter vatten i formen.
Rör ihop mörk sirap, koncentrerad äppeljuice, malen ingefära, malen kanel, malen kryddpeppar, äppelcidervinäger, salt och rapsolja i en skål. Pensla köttet med marinaden och ställ in ugnen på i 150°C. Pensla med marinaden några gånger under tillagningen. Låt köttet gå till en innertemperatur på 65°C (det tar cirka 2 timmar).
Ta ut steken och låt den vila upp sig till 70 grader i cirka 15 minuter. Skiva upp köttet och servera.
Servera gärna denna julstek med stekta brysselkål, grönkål och äpplen, gräddsås samt potatis- eller rotselleripuré.
Receptet är skapat av Madeleine Landley
Madeleine Landley är receptkreatör, fotograf och kokboksförfattare. Hon driver också en av Sveriges största matbloggar Landleys kök.