Julstek av skinkstek | Svenskt Kött

Julstek av skinkstek

Sväng ihop en god julstek av skinkstek. Denna ugnsbakta julstek smaksätts med äppeljuice, ingefära, kanel, kryddpeppar. Servera den gärna med stekta brysselkål, grönkål och äpplen, gräddsås samt potatis- eller rotselleripuré.

Ingredienser

6–8 personer

1–1,2 kg skinkstek
smör att steka i
salt, svartpeppar
1 dl vatten till formen
1 msk mörk sirap
2 msk koncentrerad äppeljuice
0,5 tsk malen ingefära
0,5 tsk malen kanel
1 krm malen kryddpeppar
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk salt
1 tsk rapsolja

Gör så här

Ansa skinksteken från hinnor och knyt upp den med ett steksnöre. Värm en klick smör i en stekpanna och bryn skinksteken runt om. Lägg över i en mindre ugnsform. Salta och peppra köttet runt om och sätt i en stektermometer mitt i steken. Slå en deciliter vatten i formen.

Rör ihop mörk sirap, koncentrerad äppeljuice, malen ingefära, malen kanel, malen kryddpeppar, äppelcidervinäger, salt och rapsolja i en skål. Pensla köttet med marinaden och ställ in ugnen på i 150°C. Pensla med marinaden några gånger under tillagningen. Låt köttet gå till en innertemperatur på 65°C (det tar cirka 2 timmar).

Ta ut steken och låt den vila upp sig till 70 grader i cirka 15 minuter. Skiva upp köttet och servera.

Servera gärna denna julstek med stekta brysselkål, grönkål och äpplen, gräddsås samt potatis- eller rotselleripuré.

Receptet är skapat av Madeleine Landley

Madeleine Landley är receptkreatör, fotograf och kokboksförfattare. Hon driver också en av Sveriges största matbloggar Landleys kök.

FLER RECEPT

Rulla till toppen