Kåldolmar med fläskfärs, apelsin och pistasch

Kåldolmar är en riktigt traditionell rätt. De flesta har både smakat och älskar dem. Här kommer de till middagsbordet i en helt ny tappning – kåldolmar med fläskfärs, apelsin och pistasch. Dessa har smaksatts med apelsin, pistaschnötter, lagerblad och torkade rosenblad. Hittar du färska lagerblad är det toppen, annars fungerar det fint med torkade.

Ingredienser

4 personer

1 vitkålshuvud, 16 stora blad + 100 g
1 ½ msk olivolja

Fyllning:
400 g fläskfärs
1 tsk salt
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
10 färska timjankvistar, plockade blad
1 ägg
1 krm malen svartpeppar
2 msk havregryn, finmalda

Buljong:
2 dl köttbuljong
1 apelsin, finrivet skal och saft
¾ dl pistaschnötter, hackade
5 lagerblad
2 msk torkade rosenblad

Topping:
½ tsk salt
1 krm malen svartpeppar
1 ½ msk olivolja

Till servering:
kokt råris eller kokt potatis

Gör så här

Fyll en stor gryta (cirka 4–5 liter) till hälften med vatten och häll ner 2 tsk salt. Koka upp och lägg ner det hela kålhuvudet i det kokande vattnet i 1 minut. Det blir då lättare att ta bort bladen i så hela bitar som möjligt. Ta upp kålen ur vattnet, ta av bladen och lägg dem att torka.

Lägg färsen skålen till en hushållsassistent och blanda samman med salt i 1 minut. Tillsätt lök, vitlök, timjanblad, ägg, peppar och havregryn. Rör om ytterligare 1–2 minuter så att färsen arbetas ihop. Ställ in skålen med färs i kylskåpet i cirka 30 minuter.

Värm ugnen till 170°. Forma färsen till 16 lika stora järpar och linda in dem i kålblad som en liten rulle, tätt åtsluten i båda ändar. Häll oljan i en ugnssäker form och placera dolmarna med skarven neråt. Blanda samman buljongen med apelsinsaft och skalet från apelsinen, pistaschnötter, torkade rosenblad och lagerblad. Häll buljongblandningen i ugnsformen.

Toppa med salt, peppar och resten av olivoljan. Ställ in formen i ugnen på 170° och tillaga tills dess att köttet är klart och dolmarna har en fin gyllene färg, ca 20 minuter. Servera med kokt råris eller kokt potatis.

FLER RECEPT

Rulla till toppen