Kåldolmar är en riktigt traditionell rätt. De flesta har både smakat och älskar dem. Här kommer de till middagsbordet i en helt ny tappning – kåldolmar med fläskfärs, apelsin och pistasch. Dessa har smaksatts med apelsin, pistaschnötter, lagerblad och torkade rosenblad. Hittar du färska lagerblad är det toppen, annars fungerar det fint med torkade.
Kåldolmar med fläskfärs, apelsin och pistasch
Ingredienser
4 personer
1 vitkålshuvud, 16 stora blad + 100 g
1 ½ msk olivolja
Fyllning:
400 g fläskfärs
1 tsk salt
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
10 färska timjankvistar, plockade blad
1 ägg
1 krm malen svartpeppar
2 msk havregryn, finmalda
Buljong:
2 dl köttbuljong
1 apelsin, finrivet skal och saft
¾ dl pistaschnötter, hackade
5 lagerblad
2 msk torkade rosenblad
Topping:
½ tsk salt
1 krm malen svartpeppar
1 ½ msk olivolja
Till servering:
kokt råris eller kokt potatis
Gör så här
Fyll en stor gryta (cirka 4–5 liter) till hälften med vatten och häll ner 2 tsk salt. Koka upp och lägg ner det hela kålhuvudet i det kokande vattnet i 1 minut. Det blir då lättare att ta bort bladen i så hela bitar som möjligt. Ta upp kålen ur vattnet, ta av bladen och lägg dem att torka.
Lägg färsen skålen till en hushållsassistent och blanda samman med salt i 1 minut. Tillsätt lök, vitlök, timjanblad, ägg, peppar och havregryn. Rör om ytterligare 1–2 minuter så att färsen arbetas ihop. Ställ in skålen med färs i kylskåpet i cirka 30 minuter.
Värm ugnen till 170°. Forma färsen till 16 lika stora järpar och linda in dem i kålblad som en liten rulle, tätt åtsluten i båda ändar. Häll oljan i en ugnssäker form och placera dolmarna med skarven neråt. Blanda samman buljongen med apelsinsaft och skalet från apelsinen, pistaschnötter, torkade rosenblad och lagerblad. Häll buljongblandningen i ugnsformen.
Toppa med salt, peppar och resten av olivoljan. Ställ in formen i ugnen på 170° och tillaga tills dess att köttet är klart och dolmarna har en fin gyllene färg, ca 20 minuter. Servera med kokt råris eller kokt potatis.