Fyll en stor gryta (cirka 4–5 liter) till hälften med vatten och häll ner 2 tsk salt. Koka upp och lägg ner det hela kålhuvudet i det kokande vattnet i 1 minut. Det blir då lättare att ta bort bladen i så hela bitar som möjligt. Ta upp kålen ur vattnet, ta av bladen och lägg dem att torka.
Lägg färsen skålen till en hushållsassistent och blanda samman med salt i 1 minut. Tillsätt lök, vitlök, timjanblad, ägg, peppar och havregryn. Rör om ytterligare 1–2 minuter så att färsen arbetas ihop. Ställ in skålen med färs i kylskåpet i cirka 30 minuter.
Värm ugnen till 170°. Forma färsen till 16 lika stora järpar och linda in dem i kålblad som en liten rulle, tätt åtsluten i båda ändar. Häll oljan i en ugnssäker form och placera dolmarna med skarven neråt. Blanda samman buljongen med apelsinsaft och skalet från apelsinen, pistaschnötter, torkade rosenblad och lagerblad. Häll buljongblandningen i ugnsformen.
Toppa med salt, peppar och resten av olivoljan. Ställ in formen i ugnen på 170° och tillaga tills dess att köttet är klart och dolmarna har en fin gyllene färg, ca 20 minuter. Servera med kokt råris eller kokt potatis.