Skinkstek i lergryta

En välsmakande söndagsstek med grönsaker och allt. Kött tillagat i lergryta sjuder långsamt och får inte så mycket färg, men mycket smak. På 1970-talet lanserades lergrytan i Sverige, och blev en storsäljare. Argumenten för matlagning i lergryta var att näringsämnen och vitaminer bevarades i maten. En annan bra sak med lergryta är att den sköter sig själv och du kan göra annat under tiden maten står i ugnen.

Ingredienser

8 portioner

1 kg färsk skinka, benfri
salt och malen vitpeppar
2 msk torkad timjan

Grönsaksblandning:
2 persiljerötter, i bitar
1 morot, i bitar
1 purjolök, i skivor
1 zucchini, i bitar

Gräddsås:
buljongen från grytan
2 dl grädde
2 tsk kinesisk soja

Du behöver också:
en lergryta

Gör så här

Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten. Gnid in steken med salt, peppar och timjan. Lägg alla grönsaker i lergrytan.

Stick en köttermometer i köttet och lägg det överst. Ställ in grytan i ugnen och sätt den på 175°. Låt grytan stå i ugnen i 1- 1 ½ timme. Köttet ska ha en innertemperatur på 85°. Ta upp köttet.

Sås:
Sila av buljongen från grönsakerna. Håll kött och grönsaker varma. Häll buljongen i en kastrull tillsamman med grädde och soja. Koka upp och sjud på medelvärme tills såsen kokat ihop.

Skär tunna skivor av steken och servera med sås och grönsaker.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top