Grytstekt oxbringa med ben och smörsvängda betor | Svenskt Kött

Grytstekt oxbringa med ben och smörsvängda betor

Bringa med ben är en fantastisk styckningsdetalj att tillaga som långkok. Låt fett, senor och ben sitta kvar under tillagningen. Fettet smälter ut och senorna försvinner medan benen tillför ovärderlig umamismak till den färdiga steken. Denna grytstekt oxbringa med ben och smörsvängda betor kan du antingen låta koka på låg värme i ugn, eller på spisen. Det här receptet kan du också använda som grundrecept för grytstekt oxbringa. 

Ingredienser

8−10 portioner

1 ½−2 kg svensk bringa med ben
2 gula lökar, klyftade
2 morötter, skurna i bitar
2 dl vitt vin
3 dl vatten
2 msk torkad timjan
2 tsk salt
½ tsk malen svartpeppar
2 tsk majsstärkelse + kallt vatten

Smörsvängda betor:
600 g betor, med skal (rödbetor, gulbetor och polkabetor)
2 msk smör
½ knippa persilja, hackad
salt

Till servering:
ugnsrostade rotfrukter

Du behöver också:
ugnssäker gryta
eller ugnssäker form och aluminiumfolie
hålslev

Gör så här

Värm ugnen till 120°C.

Häll vatten i en rymlig gryta, lägg i morötter, vin, vatten, timjan, salt och peppar och låt det koka upp. Lägg ner köttet, sätt på locket och ställ in grytan på ugnsgallret i nedre delen av ugnen. (Alternativt lägg köttet i en ugnssäker form och täck med aluminiumfolie). Låt sjuda i ugnen i ca 4 timmar. Köttet ska bli smältande mört och lossna från benet.

Lyft upp köttet ur grytan, sila buljongen och häll över den i en kastrull. Ställ den i ett kallt vattenbad så att den snabbt kallnar. Ta bort det mesta av fettet som flyter upp och stelnar på ytan med hjälp av en hålslev.

Koka buljongen i cirka 5 min, så att det blir ungefär 4 dl kvar. Rör ut majsstärkelsen i några msk kallt vatten. Vispa ner blandningen i buljongen och sjud såsen i några minuter. Smaka av och justera kryddningen med salt och peppar.

Smörsvängda betor: Tvätta betorna noga och koka dem sedan mjuka med skalen på. Det tar ca 40 minuter. Håll dem under rinnande, kallt vatten och dra eller tryck bort skalen. Skär betorna i klyftor.  och värm dem i smör i en kastrull tills de är varma igen, tillsätt persilja och salt.

Servering: Skär bort en del av fettet från köttet. Skär sedan köttet i skivor, lägg tillbaka det på benen och lägg upp på ett serveringsfat. Servera med betorna, såsen och ugnsrostade rotfrukter.

Vi behöver fler betande djur för att rädda den biologiska mångfalden

Hagmarker där betesdjur vistats länge och som inte plöjts under en längre tid, så kallade naturbetesmarker, har en stor artrikedom och kan ha över 40 arter på en kvadratmeter. Naturbetesmarker kan vara lika artrika som regnskogen och är livsmiljön för många utrotningshotade arter. Beteshagen är ett hem för många växtarter men också mängder av fjärilar, skalbaggar, bin och fåglar. För att bevara biologisk mångfald och ett bördigt landskap behövs ungefär ett nötdjur per hektar.

Om dessa betesmarker inte vårdas av betande djur försvinner den floran och faunan. Enligt Naturvårdsverket behövs fler betande djur för att klara Sveriges miljömål om biologisk mångfald.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt nötkött

FLER RECEPT

Rulla till toppen