Pepparstek på grönpeppar (Filet mignon au poivre)

Pepparstek på grönpeppar av filé mignon, den smala biten på oxfilén, är ett av de klassiska recepten från det franska köket. Denna serveras traditionellt med en mustig sås kryddad med konjak och grönpeppar. Hittar du inte grönpeppar, laga rätten på svartpeppar. 

Ingredienser

4 portioner

500 g oxfilé av den smalaste biten, skivad
salt och malen vitpeppar
2 tsk smör
1 ½ dl konjak
1 ½ dl grädde
2 msk koncentrerad kalvfond
½ dl konserverad grönpeppar

Till servering:
bakad potatis, potatismos eller potatisgratäng
lättkokta grönsaker

Gör så här

Börja med att förbereda det du tänkt servera till köttet.

Krydda köttet med salt och peppar och bryn det i smör i het panna. Sänk värmen och stek köttet klart på medelvärme. Ta upp köttet.

Koka upp konjak, grädde och fond i pannan. Tillsätt grönpeppar och låt puttra 1 ½ minut. Häll såsen över köttet före servering.

Servera pepparsteken med bakad potatis och lättkokta grönsaker.

Varför ska man välja svensk oxfilé?

Oxfilén, som enligt många anses vara den bästa styckningsdetaljen från nötdjuret, är också en av de dyraste bitarna i köttdisken. Kanske är det då inte så konstigt att man gärna sneglar en extra gång på den importerade oxfilén som ligger bredvid, och som kostar lite mindre. Men har man verkligen råd att köpa importerad oxfilé?

Det är vanligt med importerad oxfilén från Brasilien där markerna djuren betar på marker ofta tidigare varit regnskog vilket är dåligt för den biologiska mångfalden. I Sverige är läget annorlunda då de betande djuren går på marker som är lika artrika som regnskogen och behövs för att stärka den biologiska mångfalden.
Nötkött från Brasilien ger dessutom extra höga klimatutsläpp och har i genomsnitt en klimatpåverkan som är drygt 70 procent mer jämfört med svenskt nötkött.

Läs mer här om varför man ska välja svensk oxfilé

FLER RECEPT

Rulla till toppen