Festlig nyårsmeny med liten budget

Både udda styckningsdetaljer och härliga julrester kan bli festlig nyårsmat!
Pepparbiff med potatisterrin på Västerbottensost

Lyx eller budget när 2022 tackas av? Den typiska påkostade nyårsmenyn har inte förändrats mycket de senaste hundra åren, men både annorlunda styckningsdetaljer och härliga julrester kan bli ljuvlig festmat. Vi visar hur!

Budgetfest eller årets lyxigaste middag? Här har vi samlat tips och recept för att avrunda 2022 på smakligaste vis, oavsett om det är dags att slå på stort eller att planera extra smart – och kanske ta vara på allt gott som finns kvar från julen.

Skott, magi och löften

Hos Nordiska museet finns spännande uppgifter om svenskt nyårsfirande genom tiderna. Fram till 1500-talet var den 25 december nyårsdag i Sverige, och den fortsatte att firas på vissa håll i landet ända in på 1700-talet. I det sentida bondesamhället sköts skott med bössor och nyårsnatten var precis som julafton laddad med magi och väl lämpad att söka förutspå det kommande årets viktiga händelser, som skörden, giftermål och dödsfall. Nyårsringningen spreds via radion från 1920-talet, men förekom på Skansen redan 1893.

Seden att vid tolvslaget avlägga löften inför det nya året kommer från USA – ”New Year’s Resolution” – och ordet ”nyårslöfte” började användas i Sverige på 1940-talet, även om fenomenet med löften inför det nya året omtalades redan tidigt på 1900-talet.

Under efterkrigstiden växte nyårsfirandet och fick en allt större betoning på lyx, med äldre högreståndsfester som förebild, skriver Nordiska museet.

Tradition och förändring

I Svenska Dagbladet berättar måltidsforskaren Richard Tellström historien bakom våra nyårsmiddagar. Till skillnad mot julbordet där flera förändringar skett över tid har den typiska svenska nyårsmenyn i påkostad tappning i stort sett varit densamma de senaste hundra åren, med fint kött och hummer. Med det ekonomiska uppsvinget på 1980-talet började fler att lägga mer pengar på glitter och bubbliga drycker, och nyårschampagnen fick inte oväntat ytterligare skjuts i samband med millennieskiftet.

Prova annorlunda styckningsdetaljer

Tillvaron förändras och traditioner förnyas, även om det inte alltid går så snabbt. I år är nuläget för de flesta ett annat än för bara ett år sedan. Tur då att en mindre budget inte behöver betyda en mindre festlig middag! Ett första knep är att våga prova en annorlunda styckningsdetalj. Rostas, eller rostasfilé, är en prisvärd detalj med liknande egenskaper och utseende som en oxfilé – och den kan tillagas på exakt samma vis. Ryggbiff, gärna med fettkappan kvar, blir fantastisk att helsteka, och har ofta ett lägre pris än både oxfilé och rostas. Andra nötköttstips är oxkind – bräsera länge i rödvin och den blir ljuvligt mör – och fjäderbladsbog, mer känd som luffarbiff, som faktiskt är den näst möraste detaljen på hela djuret. Skivor kan exempelvis stekas eller grillas hela och skivas likt flankstek vid servering – och serveras med ett gott kryddsmör.

Karré förknippar många med grillsäsongen, men en hel karré är utmärkt festmat även till nyår! Fläskytterfilén, det vill säga en ben- och fettfri fläskkotlett, är mör och klarar lite tuffare tillagning än fläskfilén, och kan skäras i större bitar. Även en hel kotlettrad med ben blir härligt saftig och mör i ugn, och kan med fördel smaksättas som ett klassiskt lamm med rosmarin och timjan. Eller varför inte prova en rikt marmorerad halsbit, eller secreto som den ovanliga detaljen heter på spanska.

Oavsett vilket detalj du väljer – scrolla ned en bit på denna sida och se våra Bästa tips för att lyckas med köttet på nyårsafton, och ytterligare en bit för att se våra aptitretare. Har du kvar härliga rätter från julbordet? Skinkan, kalvsyltan, grönkålen, julkorven och vörtbrödet kan alla förvandlas till vackra snittar väl värda att inleda årets sista måltid. Rest är också fest!

Ett riktigt gott nytt 2023! 


Aktuellt

Blir man sjuk av kött?

Blir man sjuk av kött?

Hur ska man tolka forskningsrapporter kopplat till livsmedel och hälsa? Kan man verkligen säga att man blir sjuk av kött?

Järn från vegetabilier tas upp lika lätt som järn från kött

Är järnbrist vanligt?

Var tredje tjej i gymnasieåldern och var fjärde kvinna i fertil ålder har tecken på järnbrist. Trötthet och yrsel är vanliga symtom.

Har vi ändrat vad vi äter?

Har vi ändrat vad vi äter?

Januari är ofta en nystart och många vill äta bättre. Men hur har vi ändrat vad vi äter de senaste 50 åren?

Varför äter vi gris i Sverige?

Varför äter vi gris i Sverige?  

I Svenskt Kötts nya film svarar Richard Tellström på frågan ”varför äter vi gris i Sverige”? Tillsammans med Johanna Westman berättar han om grisens historia.

Rulla till toppen