Halsbit / Sekreto
Styckningsdetaljen halsbit heter secreto på spanska och syftar på grisens hemlighet. Den är rikt marmorerad och passar bra att grilla.
I Sverige kallas halsbit även för sekreto.
Tillagning
Sekreton kan du behandla som en entrecote – stek eller grilla den hastigt. Eftersom den är tunn blir den snabbt genomstekt. Den behöver således bara någon minut på varje sida på hög värme. Köttet är rikt marmorerat och i Spanien grillar man det helt, antingen på en vanlig grill eller i grillpanna. Den höga temperaturen gör att en del av fettet på ytan smälter och ger det möra och saftiga köttet en läckert krispig yta.
I butiken
Halsbit finns i välsorterade köttbutiker samt kan beställas i butiker med manuell köttdisk. Beräkna 150–175 gram per portion.
Alla styckningsdetaljer av gris
Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat