Grillad secreto med tomatsallad

Halsbit eller secreto, det spanska namnet som syftar till grisens hemlighet, är en mör och fin styckningsdetalj som du kan hitta i välsorterade köttbutiker eller beställa butiker med manuell köttdisk. Den styckas ut på spanskt manér och passar fint att lägga på grillen, på grund av att den är duktigt marmorerad. Du kan använda det här receptet som grundrecept för grillad halsbit. 

Ingredienser

700 g halsbit
1 msk torkad timjan
1 citron, saften 
salt och malen svartpeppar

Tomatsallad:
5 tomater, skivade

½ gul lök, tunt skivad

1−2 dl svarta oliver 

Dressing:
½ dl olivolja

1 msk rödvinsvinäger

salt och malen svartpeppar

Gör så här

Blanda ingredienserna till marinaden i en skål, lägg i köttet och vänd det i marinaden. Täck med plast och låt stå i kylen i ca 1 tim. Låt det sedan stå framme så att det är rumsvarmt när det ska grillas.

Tomatsallad:
Lägg skivade tomater på en tallrik, strö över tunt skivad lök och oliver. Blanda samman ingredienserna till dressingen och häll den över grönsakerna strax före servering.

Torka av köttet och grilla det på utegrill eller i grillpanna ca 7 minuter per sida. Vänd flera gånger. Köttet är klart när innertemperaturen är ca 65˚. Lägg över det på en skärbräda och skär det i strimlor, tvärs över muskelfibrerna. Servera köttet till tomatsalladen. 

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top