Släng ihop en jättegod pastarätt! Som en mustig ragu med fläskkött, pasta och tomatsallad. Denna ragu består bland annat av grytbitar av gris, morötter, selleri och lök och serveras med pasta och tomatsallad. Pastasorten papardelle passar fint att servera till en mustig ragu och tomatsalladen kompletterar fint.
Mustig ragu med fläskkött, pasta och tomatsallad
Ingredienser
4 personer
600 g grytbitar av gris
1 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
1+1 msk neutral rapsolja
1 stor gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 morötter, fintärnade
4 blekselleristjälkar, fintärnade
3 dl rött vin
600 g krossade tomater
1 msk tomatpuré
Kryddbukett:
1 färsk rosmarinkvist
2 färska salviakvistar
3 lagerblad
Tomatsallad:
6 mogna tomater, i klyftor
1 liten rödlök, i tunna skivor
8 svarta oliver
1 färsk basilikakvist, plockade blad
Dressing:
½ dl olja
2 msk äppelcidervinäger
½ tsk socker
salt och malen vitpeppar
Till servering:
4 portioner papardelle-pasta
riven parmesan
Gör så här
Torka köttet med hushållspapper och krydda med salt och peppar. Värm 1 msk olja i en panna på hög värme och bryn köttet. Lägg över det i en gryta. Hetta upp resten av oljan och fräs grönsakerna i den i någon minut. Lägg över grönsakerna i grytan.
Häll vinet i pannan och låt det reducera till hälften. Häll över vinet i grytan. Tillsätt krossade tomater och tomatpuré. Tillsätt kryddbuketten och lägg på ett lock. Koka upp, sänk värmen till låg och låt ragun sjuda i 20-30 minuter eller tills köttet är mört. Smaka av och justera kryddningen med salt och peppar.
Lägg tomater, lök och oliver till tomatsalladen i en skål. Blanda samman olja, vinäger, socker, salt och peppar till dressingen. Häll den över och dekorera med basilikablad. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Servering: Lägg upp ragu och pasta på varma tallrikar. Riv över parmesan. Servera tomatsalladen på en liten tallrik vid sidan av.
Receptet är skapat av William Milsted
William Milsted utbildades till kock på Claus Meyer 2010 och har redan arbetat på restauranger över hela världen. Han har undervisat i kreativt tänkande inom gastronomi och lagar alltid mat utifrån devisen att god mat kan vara mer än bara råvaror, tekniker och snygga anrättningar.
Varför ska man välja svenskt griskött?
Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.
Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.