Pankofriterad secreto med sötsur relish och jordnötssås | Svenskt Kött

Pankofriterad secreto med sötsur relish och jordnötssås

När Anette Rosvall var liten var det sötsura fläsket på kinakrogen något av det bästa hon visste. Pankofriterad secreto med sötsur relish och jordnötssås är hennes variant av den rätten och den är, om hon får säga det själv, faktiskt mycket godare. Panko, japanskt ströbröd, hittar du på hyllan för världens mat i välsorterade livsmedelsbutiker.

Ingredienser

6 portioner

700g secreto/grishals från sverige

Sötsur relish:
1 dl socker
2 dl ättikssprit, 12%
3 dl vatten
1 stjärnanis
1 kanelstång
3 dl blomkålsbuketter
1 stor rödlök, i klyftor
1 bifftomat, i klyftor
½ gurka, i tunna stavar
2 bakade paprikor, i tunna skivor
2 msk russin
röd chili efter behag

Jordnötssås:
2 ½ dl kokosgrädde
1 dl crunchy jordnötssmör
1 lime, saften
1-2 msk fisksås
2 vitlöksklyftor, finhackade
salt och malen vitpeppar

Till panering:
1 dl vetemjöl
salt och malen vitpeppar
2 ägg
2 ½ dl pankoströbröd
neutral olja till fritering

Garnering och servering:
1 dl grovt hackade salta jordnötter
färsk koriander, finhackad
kokt jasminris

Gör så här

Sötsur relish:
Häll ättikssprit, socker och vatten i en kastrull. Lägg ner stjärnanis och kanel. Koka upp och sjud lagen på medelvärme så att sockret löses upp. Lägg först ner blomkålsbuketterna så att de blir lättkokta, men fortfarande har tuggmotstånd. Tillsätt lök, tomat, gurka, paprika och russin. Ta av från värmen och ställ åt sidan att dra till servering. Relishen är smarrig kan sparas ett tag i kylen om det skulle bli något över.

Jordnötssås:
Blanda samman kokosgrädde, jordnötssmör, limesaft och fisksås i en kastrull. Tillsätt vitlök, salt och peppar. Rör om koka upp, och ställ på varmhållning.

Pankopanerat fläskkött:
Skär köttet i tunna strimlor. Blanda samman mjöl, salt och peppar i en skål. Vispa upp äggen i en annan, och häll pankoströ i en tredje. Vänd köttstrimlorna först i mjölet, sedan i äggvispet och till sist i pankon.

Fritering:
Häll 2 cm olja i en stekpanna med hög kant och hetta upp till 160°. Fritera de panerade fläskbitarna några minuter på varje sida. De ska få gyllene färg.

Servering:
Servera det friterade fläsket med en kopp ris, relish och jordnötssås. Dekorera med jordnötter och koriander.

Tips
Ha alltid ett stort lock till hands när du friterar, så att du snabbt kan kväva eld om den skulle slå upp.
Du kan byta ut pankon mot vanligt ströbröd, men med panko blir ytan på fläsket frasigare. 

FLER RECEPT

Rulla till toppen