Liten bogstek

Liten bogstek, på engelska kallad shoulder tender är en vanligt detalj i USA. Den är mycket mör.  

Liten bogstek hittar vi på nötdjurets framdel – närmare bestämt mellan skulderbladet och frambenet. 

Denna styckningsdetalj har blivit mer och mer vanlig, men kräver trots allt en del kunskap om djurets anatomi för att styckas fram. Den lilla bogsteken är en mager och mör detalj med fyllig och rund köttsmak. Liten bogstek är också en vanlig detalj i USA där den kallas shoulder tender eller teres major. 

Tillagning

Liten bogstek är ungefär lika stor som en fläskfilé och tillagas hel eller i skivor, som filé. Den passar bra att koka eller bräsera, men det finns de som säger att detta är den allra bästa delen för att göra råbiff. 

Detaljen är omgiven av en tunn silverhinna som ska skäras bort före tillagningen eftersom den drar ihop sig av värmen i stekpannan. 

I butik

Liten bogstek som styckningsdetalj är inte jättevanlig att hitta i butik, men du kan hitta den i välsorterade livsmedelsbutiker eller specialaffärer. Liten bogstek kan även säljas under namnen shoulder tender eller teres major. 

Scroll to Top