Liten bogstek

Liten bogstek, på engelska kallad shoulder
tender är en vanligt detalj i USA. Den är mycket mör.  

Liten bogstek hittar vi på nötdjurets framsida, närmare bestämt mellan skulderbladet och frambenet. Denna styckningsdetalj har blivit mer och mer vanlig men kräver trots allt en del kunskap om djurets anatomi för att styckas fram.

Den lilla bogsteken är en mager och mör detalj med fyllig och rund köttsmak. Den är omgiven av en tunn silverhinna som bör skäras bort före tillagningen eftersom den drar ihop sig av värmen i stekpannan. Liten bogstek är också en vanlig detalj i USA där den kallas shoulder tender eller teres major.

Tillagning

Liten bogstek är ungefär lika stor som en fläskfilé och tillagas hel eller i skivor. Den passar bra att koka eller bräsera, men det finns de som säger att detta är den allra bästa delen för att göra råbiff.

I butik

Liten bogstek som styckningsdetalj är inte jättevanlig att hitta i butik, men du kan hitta den i välsorterade livsmedelsbutiker eller specialaffärer. Liten bogstek kan även säljas under namnen shoulder tender eller teres major.

Alla styckningsdetaljer av nöt

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat