
Falukorvsgryta med grönsaker
Falukorv är så mycket mer än bara korv och makaroner. Testa gärna att laga denna mustiga falukorvsgryta med grönsaker, nästa gång du köper hem den populära svenska korven.

Falukorv är så mycket mer än bara korv och makaroner. Testa gärna att laga denna mustiga falukorvsgryta med grönsaker, nästa gång du köper hem den populära svenska korven.

Om daal är en soppa eller en gryta låter vi vara osagt. ”När man gör en gryta så är tiden viktig. Ju längre grytan får koka och ju längre den får stå desto godare blir den faktiskt” säger Anette Rosvall. ”Man brukar säga att smakerna gifter sig, men kanske de bara trivs bättre ihop ju längre de får umgås vad vet jag?” Den här grytan (eller soppan) har dock extra allt.

Äpple, senap och pepparrot är klassiska smaker när hösten kommer och vi vill börja laga gryta igen efter sommarens kalla rätter. Rökvätska (liquid smoke) finns i välsorterade livsmedelsbutiker. Recept från Andreas Hedlund, Årets Kock 2012.

Gryta på lammkött går snabbare att laga än gryta på nötkött, så här kommer en härlig gryta på bog av lamm som blir klar på ca en halvtimme. Smakerna av rosmarin och oliver för tankarna till Medelhavet, precis som tillbehöret cous cous.

Gräddig fläskfilégryta med kanelfräst purjolök och fänkål. Servera med inlagda äpplen.

Kryddig köttgryta med julsmak av apelsin och kryddnejlika. Serveras med rostade morötter och potatis.

Mustig och varm korvgryta med massor av rotfrukter. Serveras med enkel senapskräm.

Visst kan du använda benfri lammbog till den här grytan, men låter du benet koka med får du en extra mustig smak.

Kalops med kokt potatis och inlagda rödbetor är en riktig svensk husmansklassiker. Här hittar du receptet på svensk kalops och tips på kött att välja.

Lammkött är mört och fint och en köttgryta med lamm går relativt fort att laga till. Den här grytan smakar fint av örter och serveras med matkorn eller bulgur.

Den här grytan görs på färsk skinka och får härlig smak av äpple och lök. Servera ett gott potatisstomp med persilja till.

Husmanskost på nytt sätt. Förr redde man alltid såser med vetemjöl, nu kan du mixa grönsaker istället och få en tjock och mustig sås även utan mjöl.