Lingongriljerad skinka med tranbärsjelly och basilikapinnar | Svenskt Kött

Lingongriljerad skinka med tranbärsjelly och basilikapinnar

Har du tröttnat på klassisk julskinka? Här kommer ett recept med ett helt annorlunda sätt att servera skinkan. 

Ingredienser

1 liten hel kokt skinka ca 2 ½ kg eller
1 kokt eller ugnsbakad rimmad skinka, svålfri

Tranbärsjelly:
4 gelatinblad
2 ½ dl tranbärsjuice
2 msk rött portvin

Griljering:
½ dl lingonsylt
2 msk grovkorning senap
½ tsk malen kryddpeppar
2 krm malen koriander
2 msk råsocker

Basilikapinnar:
2 plattor djufryst smördeg
20 g färska basilikablad
50 g smör
1 ägg
1 msk sesamfrö

Gör så här

Tranbärsjelly:
Blötlägg gelatinet i kallt vatten 5 minuter. Värm juice och vin och smält gelatinet i blandningen. Låt svalna något och häll blandningen i en form. Täck med plastfolie och ställ kallt minst 2 timmar Värm en smal kniv i varmt vatten och lossa jellyn runt kanterna.

Basilikapinnar:

Värm ugnen till 250°. Tina smördegen och kavla ut något. Mixa basilika och smör och bred på den ena smördegsplattan. Lägg den andra över och skär 1 ½ cm breda remsor. Vrid remsorna till spiraler, pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrö. Grädda ca 8 minuter. Låt svalna på galler.

Griljering:
Värm ugnen till 200°. Mixa lingon, senap och kryddor. Bred blandningen på skinkan och strö över socker. Griljera ca 10 minuter. Låt skinkan svalna.

Servering:
Skär upp skinkan i tunna skivor och servera den med tranbärsjelly och basilikapinnar.

FLER RECEPT

Rulla till toppen