Så här gör du egen hemrimmad skinka, perfekt till julskinka. Förslag på hur du kokar eller ugnsbakar skinkan, se länkar i receptet.

Så här gör du egen hemrimmad skinka, perfekt till julskinka. Förslag på hur du kokar eller ugnsbakar skinkan, se länkar i receptet.
1 färsk svensk skinka ca 3 kg
Ingnidning:
4 msk salt
2 msk socker
½ msk salpeter
Saltlake:
5 liter vatten
700 g (ca 6 dl) grovt salt (helst utan jod)
2 msk socker
½ msk salpeter
Dag 1:
Blanda samman de torra ingredienserna och gnid in skinkan mycket väl. Till mycket stor skinka (7 −8 kg) behövs dubbel sats. Lägg skinkan kallt och lätt övertäckt i ett stort förvaringskärl.
Blanda ingredienserna till laken i en kastrull, koka upp och koka några minuter.
Ta kastrullen från värmen. Skumma den heta laken väl när ytan slutat att bubbla. Låt kallna.
Dag 2:
Häll kall lake över skinkan så att den täcker. Förvara skinkan kallt. Vänd den med jämna mellanrum under förvaringen. Använd rena redskap eller plasthandskar. Låt skinkan rimma 14−20 dagar. Byt mot ny lake om den ser grumlig ut efter en tid.
Tips:
Många tycker att julskinkan är det viktigaste för att det ska kännas som en riktig jul. Viktigt för många är också att julmaten är producerad i Sverige. Det kan du vara säker på genom att titta efter märkningen Från Sverige.
Hela skinkan på grisen består av flera muskler; innanlår, ytterlår, rulle, lägg, rostbiff och fransyska. Till stora julskinkor delar man hela skinkan i två delar, medelstora i tre delar och små i fyra delar. Vill du lära dig mer om julskinka? Här kan du läsa mer om julskinka.