Hemrimmad skinka | Svenskt Kött

Hemrimmad skinka

Så här gör du egen hemrimmad skinka, perfekt till julskinka. Förslag på hur du kokar eller ugnsbakar skinkan, se länkar i receptet.

Ingredienser

1 färsk svensk skinka ca 3 kg

Ingnidning:
4 msk salt
2 msk socker
½ msk salpeter

Saltlake:
5 liter vatten
700 g (ca 6 dl) grovt salt (helst utan jod)
2 msk socker
½ msk salpeter

Gör så här

Dag 1:
Blanda samman de torra ingredienserna och gnid in skinkan mycket väl. Till mycket stor  skinka (7 −8 kg) behövs dubbel sats. Lägg skinkan kallt och lätt övertäckt i ett stort förvaringskärl.

Blanda ingredienserna till laken i en kastrull, koka upp och koka några minuter.

Ta kastrullen från värmen. Skumma den heta laken väl när ytan slutat att bubbla. Låt kallna.

Dag 2:
Häll kall lake över skinkan så att den täcker. Förvara skinkan kallt. Vänd den med jämna mellanrum under förvaringen. Använd rena redskap eller plasthandskar. Låt skinkan rimma 14−20 dagar. Byt mot ny lake om den ser grumlig ut efter en tid.

Tips:

  • Det här receptet rekommenderar grovt salt, men det går givetvis bra med fint salt också. Dock så skiljer sig vikten på de båda, fint salt väger ca 140g per deciliter och grovt salt ca 120 gram per dl.
  • Det går bra att utesluta salpeter om du inte hittar det. Det gör ingenting för smaken, däremot påverkar det färgen. Salpeter har man i för att skinkan ska få en rosa färg. Utan salpeter får skinkan en mer gråaktig färg som exempelvis tillagad fläskfilé eller kotlett.
  • Om skinkan du köpt är nätad kan du behålla nätet på när du rimmar och kokar din skinka. Det fyller samma funktion som att binda upp den, det vill säga den får en fin form och blir jämnare tillagad.
  • Vill du vara säker på att julskinkan är svensk? Då kan du titta efter märket Kött från Sverige som visar att köttet kommer från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige och att produkten är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Tillaga julskinkan

Julskinkan ska vara svensk

Många tycker att julskinkan är det viktigaste för att det ska kännas som en riktig jul. Viktigt för många är också att julmaten är producerad i Sverige. Det kan du vara säker på genom att titta efter märkningen Från Sverige.

Hela skinkan på grisen består av flera muskler; innanlår, ytterlår, rulle, lägg, rostbiff och fransyska. Till stora julskinkor delar man hela skinkan i två delar, medelstora i tre delar och små i fyra delar. Vill du lära dig mer om julskinka? Här kan du läsa mer om julskinka.

FLER RECEPT

Rulla till toppen