Glögg är en fin julkrydda som vi gärna använder till julbordets olika rätter. Här i en len pastej med glöggkryddad gelé. Du behöver såväl röd glögg som vit glögg till den här pastejen.

Glögg är en fin julkrydda som vi gärna använder till julbordets olika rätter. Här i en len pastej med glöggkryddad gelé. Du behöver såväl röd glögg som vit glögg till den här pastejen.
1 pastej
500 g ungnötlever, i bitar
1 gul lök, i bitar
4 ansjovisfiléer
250 g fläskfärs
2 ägg
¾ dl vetemjöl
2 msk sirap
1 ½ dl mjölk
1 dl röd starkvinsglögg
1 msk koncentrerad kalvfond
2 msk smör, rumstempererat
2 tsk salt
2 krm malen svartpeppar
1 krm malen kryddpeppar
1 krm malen ingefära
Glöggelé:
3 gelatinblad
2 dl vit glögg
1 tsk koncentrerad kalvfond
Till servering:
endiveblad
rökt rulle eller annat rökt kött
bifftartar
Du behöver också:
matberedare
ugnsform, 1 ½ liter
Värm ugnen till 175°. Lägg lever, lök och ansjovis i matberedare. Tillsätt fläskfärs, ägg, mjöl, sirap, mjölk, glögg, kalvfond och smör. Krydda med salt, peppar och ingefära och mixa väl.
Häll smeten i smord form och täck med folie. Grädda i nedre delen av ugnen till innertemperatur 70°, ca 1 ½ timme. Låt kallna.
Blötlägg gelatinet i kallt vatten 5 minuter. Värm glögg och fond och smält gelatinet i blandningen. Låt svalna något och häll gelén över pastejen. Ställ kallt minst 2 timmar.
Servering:
Servera glöggpastejen i sin form på julbordet, eller som på bilden, på endive tillsammans med rökt kött och bifftartar.
Tips:
Gelén kan även användas tärnad som dekor till andra julrätter. Häll i så fall upp den i ett tunt lager i en form med plan botten, låt stelna och skär i kuber.