Karréspett med ananas och paprika

När du tröttnat på att grilla fläskkarré i skivor kan du ge den ett lyft genom att grilla detta kött på spett. Dessa karréspett kallar vi också för Calypsospett. Här serveras de med en fruktsallad samt grillade paprika- och ananasspett. Perfekt en solig sommarkväll. 

Ingredienser

4 portioner

Marinad:
2 msk soja
2 msk rapsolja
1 dl kokosmjölk
1 tsk färsk ingefära, riven
2 krm svartpeppar

Fruktsallad:
½ huvud isbergssallad
1 klase vindruvor
1 äpple
1 galiamelon
½ papaya
1 msk pressad citronsaft
1 msk neutral olja

500 g fläskkarré
1 tsk salt
2 paprikor, röd och grön
4 ananasskivor

Gör så här

Marinad: Blanda samman soja, olja, kokosmjölk och kryddor i en tjock plastpåse. Lägg köttet i marinaden och låt köttet marineras minst 2 timmar.

Fruktsallad: Skär isbergssallad, vindruvor, äpple, melon och papaya i bitar. Lägg allt i en skål och vänd ner citronsaft och olja.

Torka av köttet, salta och trä upp på grillspett. Trä andra spett med bitar av paprika och ananas varvat.

Servering: Grilla spetten med kött 6-8 minuter på utegrill, och grönsaksspetten någon minut mot slutet av grilltiden. Servera med fruktsalladen och bröd.

Tips: Spetten kan även grillas i grillpanna eller i 275° ugn.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen