Boeuf bourguignon femti-femti med blomkålsmos | Svenskt Kött

Boeuf bourguignon femti-femti med blomkålsmos

Boeuf bourguignon femti-femti med blomkålsmos

En härlig boeuf bourguignon, fast hälften av köttet är ersatt med champinjoner. Svampen ger dessutom en härlig umamismak. Receptet går utmärkt att dubblera om ni är många runt bordet eller om du vill göra matlådor och frysa in. 

Ingredienser

4 personer 

Boeuf bourguignon:
350 g högrev, i stora tärningar
1 msk vetemjöl
1 tsk salt
malen svartpeppar från kvarn
3 vitlöksklyftor, finhackade
3 morötter, fint tärnade
1 gul lök, fint tärnad
1 knippa färsk timjan
2 msk olivolja
2 msk smör 
3 dl rött vin
1 dl vatten (eventuellt mer under kokningen)
1 msk koncentrerad oxfond eller 1 buljongtärning
500 g champinjoner, i kvartar 

Blomkålsmos:
1 blomkålshuvud, i bitar
2 potatisar, i bitar
1 dl mjölk
2 msk smör 
1 tsk salt
svartpeppar från kvarn
1 msk finhackad timjan 

Du behöver också:
mixer eller matberedare 

Till garnering:
färsk timjan, finhackad 

Gör så här

Torka köttet ordentligt med hushållspapper. Vänd sedan i en blandning av mjöl, salt och svartpeppar. Bryn köttet i hälften av oljan och smöret så det får fin färg. Lägg över i en gryta. Tillsätt mer matfett och stek lök, vitlök och morot, tillsätt timjan mot slutet och lägg sedan över i grytan.  

Häll på vinet och hälften av buljongen. Låt grytan sjuda cirka 1–1 ½ timme, eller tills köttet är mört och lätt faller sönder. Spä med mer vatten om det behövs. Skär svampen i ”kvartar” och stek i smör och olivolja tills den mjuknar. Rör ner i grytan. Låt allt koka ihop.  

Blomkålsmos: Koka blomkål och potatis 8–10 min i lättsaltat vatten tills potatisen är mjuk. Häll av och mixa allt i matberedare tillsammans med smör, mjölk, salt och svartpeppar tills du får ett fluffigt mos. Vänd ner timjan.  

Servering: Servera grytan med blomkålsmos.  

FLER RECEPT

Rulla till toppen