Blodpuddingsfritters med lingonketchup och Keso-slaw | Svenskt Kött

Blodpuddingsfritters med lingonketchup och Keso-slaw

Är du sugen på att äta blodpudding på ett nytt sätt? Då borde du testa att laga blodpuddingsfritters med lingonketchup och Keso-slaw. Blodpudding är en fantastisk produkt som är både prisvärd, rik på järn – och god såklart! I det här receptet har vi rivit blodpudding, blandat med grönsaker och kryddor och sen format till friters som blir härligt krispiga att fritera.

Ingredienser

500 g svensk blodpudding
1 gul lök, tunnklyftad
2 potatisar av fast sort, finstrimlad
1-2 röd chili, skivad (efter smak)
2 vitlöksklyftor, grovhackad
1 msk finriven ingefära
2 dl kikärtsmjöl
½-1 dl vatten
salt och flingsalt
peppar
1-2 liter olja att fritera i

Keso-slaw:
¼ vitkålshuvud
2-3 salladslökar
2 dl keso
1-2 msk äppelcidervinäger

Lingonketchup:
200 g lingon
1 schalottenlök
½ chipotle chili, halverad
1 dl strösocker
½ dl rödvinsvinäger
2 dl Coca Cola
salt
vitpeppar

Du behöver också:
Fritös eller djup stekpanna att fritera i
En stor bunke

Till servering:
1 sats lingonketchup
Keso-slaw

Gör så här

Riv blodpuddingen grovt i en stor bunke eller skål. Skär lök i tunna klyftor och finstrimla potatis. Grovhacka vitlöken och skiva chilin. Skala och finriv ingefäran. Blanda den grovrivna blodpuddingen med lök, potatis, chili, vitlök och ingefära i bunken.
Vänd ner kikärtsmjöl i bunken. Späd smeten med ½ dl vatten till att börja med. Blanda till en bra konsistens på smeten, den ska inte vara för lös utan formbar i handen. Späd eventuellt med mer vatten. Smaka av med salt och peppar.

Keso-slaw: Strimla vitkål och skiva salladslök tunt. Blanda ihop vitkål, salladslök och keso. Smaka av med äppelcidervinäger, salt och peppar. Ställ åt sidan till servering.

Hetta upp cirka 3-4 cm olja i en djup stekpanna eller fritös. Klicka i fritters och fritera dem gyllenbruna i omgångar, ca 3-5 minuter, beroende på storlek.
Lyft ur och låt rinna av på hushållspapper. Salta med flingsalt.

Lingonketchup: Finhacka schalottenlök. Lägg lingon, schalottenlök, chipotle chili, strösocker, rödvinsvinäger och coca cola i en kastrull. Låt koka upp och sjud i minst 1 timme.
Smaka av ketchupen med salt och vitpeppar. Balansera eventuellt med mer socker och vinäger om så behövs.
Ta av kastrullen från värmen. Om du vill ha en slätare ketchup kan du passera den genom en sil.

Servera med lingonketchup och Keso-slaw.

 

Johan Åkerberg

Receptet är skapat av Johan Åkerberg

Driver måltidskunsultfirman Måltid i Stockholm AB. Delägare i restaurangen Holy Smoke BBQ. Här hittar du alla recept av Johan Åkerberg

FLER RECEPT

Rulla till toppen