Asiatiska revbensspjäll char siu

Dessa asiatiska revbensspjäll char siu görs av tjocka revben och serveras med äggnudlar och wokade grönsaker. Egentligen är char siu en traditionell kinesisk grill-rätt, men här kryddar vi revbensspjäll på samma sätt och tillagar dem i ugn.

I receptet ingår sås på malda gula bönor, som är den vanligaste kryddan i kinesisk matlagning i alla regioner. Du hittar den i asiatiska butiker eller på den asiatiska hyllan i välsorterade livsmedelsbutiker. Det står ”Crushed yellow bean sauce” eller ”Ground yellow bean sauce” på burken.

Ingredienser

4 portioner

Revbensspjäll char siu:
1 kg tjocka revbensspjäll
2 msk hoisinsås
2 msk sås av malda gula bönor
4 msk ljus soja
1 msk halvtorr sherry
1 tsk salt
1 dl strösocker
½ dl flytande honung

Till servering:
äggnudlar
wokade grönsaker

Gör så här

Skär spjället i ribbor. Skär 3−4 diagonala snitt i varje bit nästan rakt genom köttet. Då får köttet det traditionella Char-siu-utseendet.

Blanda samman hoisinsås, bönsås, soja, sherry och marinera 2 timmar.

Värm ugnen till 175°. Lägg spjällen trångt i en ugnssäker form. Pensla med marinaden. Stek i ugn 15 minuter. Ta ut köttet ur ugnen, vänd och pensla igen med marinaden. Stek ytterligare 20 minuter. Ta ut och pensla köttet med honung, även snitten. Serveringstips: strö över salladslök och sesamfrön.

Servera med äggnudlar och wokade grönsaker.

Tips: Den överblivna marinaden kan kokas upp och användas som dip till köttet. Om du tycker smaken är för söt, tillsätt mer salt.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen