Grillade mexikanska revbensspjäll på spett

Köttet på tjocka revbensspjäll passar utmärkt att grilla. Varför inte testa dessa grillade mexikanska revbensspjäll på spett? Tjocka revben innehåller lagom mycket insprängt fett för att köttet ska bli välsmakande och smältande mört. Med mexikanska kryddor blir det extra gott.

Ingredienser

4 portioner

1 dl olja
1 dl soja
½ dl citron, pressad
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk tomatpuré
1 ½ tsk spiskummin
1 ½ tsk koriander
1 ½ tsk chilipulver
1 krm svartpeppar
ca 1 kg tjocka revbensspjäll, grovtärnat
salt och malen svartpeppar

Du behöver också:
grillspett

Till servering:
nachochips
tacosås
guacamole

Gör så här

Blanda samman ingredienserna till marinaden i en plastpåse. Lägg köttet i plastpåsen. Marinera i 1 dygn.

Värm ugnen till 250°C. Om du använder spett i trä, blötläggg dem i 10 minuter. Trä upp köttbitarna på spett och krydda med salt och peppar. Förbered tillbehören.

Grilla spetten i ugnen ca 15 minuter. Vänd några gånger under grillningen.

Servering: Servera spetten med nachochips, tacosås och guacamole.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen