Att tillaga tjocka revbensspjäll i ugn är läckert och enkelt. Köttet steks i ugn med en grillsås som också serveras till.
Tjocka revbensspjäll i ugn
Ingredienser
4 portioner
1 kg revbensspjäll, i bit
Grillsås:
500 g krossade tomater
1 finhackad gul lök
rapsolja att fräsa i
1 msk koncentrerad kalvfond
2 msk tomatpuré
2 tsk tamarisoja
2 tsk dijonsenap
1 tsk malen svartpeppar
2 tsk torkad oregano
Till servering:
bakad potatis
grillad majs
Gör så här
Värm ugnen till 225°. Gnid in köttet med salt och vitpeppar. Lägg köttet i en ugnssäker form med den köttiga sidan neråt
Grillsås: Fräs löken i rapsolja i en kastrull. Häll på tomaterna och kalvfonden. Tillsätt i tomatpuré, soja, senap, svartpeppar och oregano. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda på svag värme utan lock i ca 10 minuter.
Pensla köttet med grillsås, häll lite vatten i långpannan och ställ in spjällen i ugnen. Baka spjällen i ugnen i ca 20 minuter. Vänd då spjällen och pensla den köttiga sidan med grillsåsen. Baka spjällen i ytterligare ca 45 minuter.
Ta ut spjället och lägg det på en skärbräda. Skär upp det i ribbor och lägg dem på sidan i formen. Stek en sida i taget ca 7 minuter per sida. De ska ha en innertemperatur på 80°, då är de klara. Eventuellt kan du behöva hälla på lite vatten, så att formen inte blir torr.
Servering: Servera spjällen med bakad potatis, grillad majs och resten av grillsåsen.
Varför ska man välja svenskt griskött?
Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.
Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.