Nyheter

Meny i P1 om Tala Smak – så smakar griskött

I senaste avsnittet av Meny berättar Lars-Peder Hedberg om ett framväxande matspråk. Ett språk som beskriver vad maten smakar. Så att vi kan bli mer exakta än ”gott” och ”äckligt”.

Idag är det Fransyskans dag!

Idag, den 8 april är det Fransyskans dag. Dagen instiftades 2016 av Svenskt Kött som vill lyfta fram en lite bortglömd styckningsdetalj. Rätt styckad och tillagad blir fransyskan en favorit både hemma och på restaurang.

Allt mer svenskt i offentliga kök

Ny statistik visar att värdeandelen för svenska animaliska livsmedel inom offentlig sektor uppgick till 67 procent under 2017, en dryg procentenhet mer än året innan. 

mark- och resursanvändning

Köttbranschen utlyser tre miljoner till branschutveckling

Nu går det att söka anslag till projekt med fokus på bland annat att säkra fortsatt hög djurvälfärd, hållbar köttproduktion, fortsatt låg användning av antibiotika samt ökad lönsamhet inom näringen. Slakterierna tillsammans med producentföreningarna för nöt, gris och lamm står bakom branschutvecklingspengarna som kan sökas fram till den 15 maj. 

Vill du vara med i Svenskt Kötts instafett?

Svenskt Kött lämnar varje vecka  över sitt instagram-konto till en köttbonde eller branschperson som publicerar bilder från sin vardag. Vill du vara med i instafetten och sprida kunskap om svensk köttproduktion?

Fler och fler märker svenskt

Den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige har utvecklats mer än väntat. Därför kan licensavgiften sänkas. Ursprungsmärkningen utökas även med en kategori för hund-och kattmat.

Sommartid – nu ställer vi fram grillen!

Äntligen är det sommartid och med den ställer vi fram grillen, och naturligtvis också klockan. Känner du dig lite ringrostig efter en grillfri vinter så kan du fräscha upp kunskaperna i Köttskolans kurs Grilla.

Dags för korvfest i helgen!

Så var det dags för korvfest igen! 10-11 mars är det korvfestival på Nackastrandsmässan i Stockholm. Och självklart blir det mycket svensk korv.

Nu kommer tredje säsongen av Köttpodden

Den uppskattade Köttpodden fortsätter med en tredje säsong. Först ut är matdrottningen Christina Möller som bland annat berättar vilka råvaror du bara måste ha hemma.

Äldre artiklar

Var klimatsmart – laga nya rätter av julbordets rester

När man köpt mer julmat än vad som går åt så är det bara att dela upp överskottet i lagom stora portioner och stoppa in det i frysen. På så sätt kan du vara klimatsmart och återvinna skinkan, osten och korven till goda ingredienser i middagsmaten flera veckor senare.

Svenska jultraditioner

Jens Linder skriver om julens historia, myt och tradition. Vad som har gjorts sedan vikingatiden och vad som är nytillkomna inslag i svenskarnas julfirande.

Lökgriljerad julskinka med äppelchutney och sirapsstekt kål

Nio av tio svenskar äter julskinka på julafton

Julskinkan är den populäraste rätten på julbordet. Det visade bland annat HK Scans undersökning förra året. Och det finns ingenting som tyder på att kärleken inte håller i sig i år också. Men trenden går mot mindre skinkor.

Scans julvärdar stöttar julhandeln

Lika säkert som julskinka, glögg och Kalle Anka på julafton dyker Scans julvärdar upp i butikerna dagarna före jul. Och i år är det fler än någonsin – hela 83 medarbetare.

Rulla till toppen